Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kalifornia a csőd szélére jutott

2010.07.29. 07:29

Kincstári szükséghelyzetet hirdetett ki Kalifornia kormányzója, a testépítőből lett színészből lett politikus, Arnold Schwarzenegger. A szükséghelyzet kihirdetésével Schwarzenegger gyakorlatilag elismerte az állam fizetésképtelenségét, hiszen az egyik intézkedés nyomán az állami alkalmazottaknak az új költségvetés elfogadásáig havi három, fizetés nélküli szabadnapot kell kivennie, mert nem tudják kifizetni a bérüket.

Kalifornia már eddig sem tudta teljesíteni kötelezettségvállalásait, az iskoláknak és az önkormányzatoknak járó támogatás kifizetését már korábban elhalasztották.

A havi háromnapos fizetés nélküli szabadság nem vonatkozik a rendőrségre, a tűzoltóság és az erdészetre, valamint a pénzügyek legfontosabb szervezetére, az adóhivatalra. Schwarzenegger az év elején 12,4 milliárdos dollár elvonását javasolt az új költségvetésben, ezen túl pedig szükségesnek nevezte a szociális juttatások megnyirbálását is a július elsejével kezdődő fiskális évben. Az adóemelést határozottan elutasította.