Sára, Márió
2 °C
6 °C

Miamiba érkezett egy frissen szabadult kubai ellenzéki

2010.07.29. 06:04
Humanitárius vízumot kapott az Egyesült Államoktól, így Miamiban telepedhet le Ariel Sigler. A kubai ellenzéki elsőként szabadult a katolikus egyház és a kubai rezsim között létrejött megállapodás keretében. Az egyház és a spanyol diplomácia elérte, hogy elengedjenek 52, 2003-ban egy monstre koncepciós perben elítélt ellenzékit.

Kubai emigránsok ünneplő tömege fogadta Miamiban Ariel Sigler kubai ellenzékit, aki hét év után szabadult a kommunista diktatúra börtönéből. Sigler az első ellenzéki, aki a kubai kommunista vezetés és a katolikus egyház egyezsége nyomán elhagyhatta börtönét.

A rezsim és az egyház 52 politikai fogoly szabadon engedésében állapodott meg - valamennyiüket 2003-ban ítélték el egy monstre perben, melynek 75 elítéltjét államellenes bűncselekmények - gyakorlatilag a rezsim bírálata - miatt börtönözték be.

A megállapodás érdekében a spanyol diplomácia is közbenjárt, menedékjogot ajánlott a szabadulóknak. Az 52 szabaduló közül eddig 20 választotta a spanyolországi számüzetést, de néhányan, köztük Sigler inkább az Egyesült Államokba kívánt távozni. Az amerikai külügyminisztérium végül humanitárius vízumot adott neki.

Sigler, aki korábban élsportoló bokszoló és testnevelőtanár volt, börtönévei alatt tolókocsiba kényszerűlt, mindkét lába lebénult. "A Castro testvérek megpróbáltak legyőzni, de nem tudtak" - jelentette ki érkezése után a miami reptéren, hozzátéve, hogy folytatja a harcot a diktatúra ellen.