Vegyszeres hordók ezreit viszi a Szonghua folyó

2010.07.30. 09:43
Továbbra is vegyszeres hordók ezreit próbálják kihalászni hálókkal és rudakkal az északkelet-kínai Szonghua folyóból (Songhua), közel háromezer már ismét biztonságban van, de ismeretlen számú tartály a mélybe merült.

Négyezer vegyszeres hordó lebeg, halad a Szonghua folyón levonuló árral Csilin (Jilin) tartományban. Az északkelet-kínai tartomány vezetése ígéretet tett arra: még a területén minden lehetséges eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy a hordónként 170 kilogrammnyi robbanásveszélyes vegyi anyag a vízbe kerüljön. Ugyanakkor hírek szerint helikopterekről elsüllyedni is láttak tartályokat.

ch000T TRHkg3868291

A folyó mentén nyolc ponton alakítottak ki állomásokat, amelyekről az éjszaka folyamán is igyekeztek elérni, megfogni és kiemelni a veszélyes hordalékot. Előttük a folyón úszó gallyaktól, gaztól, egyéb szeméttől darukkal igyekeznek megszabadítani a víz felszínét, hogy a láncba állított csónakokban lévők a hosszú rudak és a kifeszített acélháló segítségével megállíthassák és a szárazföldre menthessék a hordókat.

A hordók akkor kerültek a vízbe, amikor szerdán Csilin város Jongcsi (Yongji) kerületében két vegyi üzem területéről a Szonghua áradó mellékfolyója magával ragadta azokat. Jongcsiban 13 ember meghalt, hat eltűnt, amikor a víz elárasztotta a térséget.

ch000T TRHkg3873726

A több mint hétezer hordóból körülbelül négyezer üres volt, de háromezer teli. Eddig háromezer hordót tudtak kifogni a vízből. Az eddigi jelentések nem térnek ki arra, hogy a már biztonságban lévő tartályokból hány van tele és hány üres, de a monitorállomások jelentése szerint a mérések nem mutattak ki vegyi szennyeződést a vízben. A Szonghua mintegy 4 millió 300 ezer ember ivóvízének forrása a környéken. A történtek hatására egyes helyeken átmenetileg megszűnt a vízszolgáltatás, és megemelkedett a palackozott ásványvizek ára.

A helyi időjárás-előrejelzés szerint Közép-Csilinben és a szomszédos Hejlungcsiang (Heilongjiang) déli részén további esőzések, és így áradások várhatók, ami nehezíteni fogja a további mentést.  • Hírek
  • Hírek