Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Több millió eurót találtak Haider titkos liechtensteini számláin

2010.08.01. 19:09
Jörg Haider, az autóbalesetben két éve meghalt szélsőjobboldali osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján mintegy ötmillió eurót találtak. A nyomozók a pénz eredete és célja után is vizsgálódnak - adta hírül az osztrák Profil hetilap legfrissebb számában.

A volt karintiai tartományi elöljáró, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke 12 "postaláda" céget tartott fenn és azok bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt.

Egyelőre nem csak a pénz eredete tisztázatlan, hanem az sem világos, hogy mi volt Haider célja a milliókkal. Az osztrák, svájci, német és liechtensteini nyomozók kiderítették, hogy a pénzhez hozzáférése van Haider három volt párttársának is. Egyikük, Gerald Mikscha, Haider korábbi titkára ma a Genfi-tó partján él.

A Profil megszólaltatja Haider egyik volt - neve elhallgatását kérő - munkatársát, aki arról számolt be, hogy Kadhafi líbiai diktátor alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait. Bár - jegyzi meg a lap - ebből még messze nem jönnek össze a milliók. Ezzel összefüggésben azonban megemlíti azt is, hogy Haider jó barátságban volt Kadhafi legidősebb fiával, Szaif al-Iszlámmal, aki a 90-es években Bécsben folytatott tanulmányokat, és elképzelhető, hogy tőle is származhatott támogatás, amelyre Haider bizalmasainak időnként homályosan utalt.

A Profil felfed egy másik, Horvátországba vezető szálat is. A klagenfurti ügyészség horvátországi ingatlanügyek után nyomoz. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec egy osztrák cég, a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtak magának a Hypónak. A Profil szerint Haider feltehetően ebből is profitálhatott.

Időközben az osztrák pártok vezetői a Haider-ügy teljes feltárását követelik. Haider egykori pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) karintiai vezetője is megszólalt. Uwe Scheuch szerint pártjának nem jutott egy fillér sem, és szerinte Haider magánvagyonáról lehet szó. A szocialisták felszólították az igazságügyi apparátust az ügy teljes kivizsgálására. Az osztrák Zöldek pedig üdvözlik, hogy az évek óta tartó gyanúsítgatások után végre az igazságügy is munkába lendült és követelik 15 évre visszamenőleg a pártfinanszírozások áttekintését.