Rendkívüli helyzetet hirdettek hét orosz régióban

2010.08.02. 17:18
Rendkívüli helyzetet hirdetett hét oroszországi régióban a pusztító tüzek miatt Dmitrij Medvegyev államfő, egyben számos térségben ideiglenesen korlátozta a személyforgalmat és a gazdasági tevékenységet. Medvegyev külön utasítást adott arra, hogy a katonaságot vonják be az oltásba.

Hétfőn a tizennégy régióban, mintegy 130 ezer hektáron dúló tüzek oltásán a rendkívüli helyzetek minisztériumának 130 ezer munkatársa, hét repülőgépe, számos helikoptere, és csaknem húszezer munkagépe, valamint mintegy 2000 katona és a védelmi minisztérium 150 gépe, továbbá a belügyminisztériumhoz tartozó testületek közel 3000 embere és 450 gépe dolgozott, a helybeliek pedig szinte mindenütt nagy létszámban segítenek a munkában.

Az erdőtüzek halálos áldozatainak száma hétfőn harmincnégyre emelkedett.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a 130 éve mért legmagasabb hőmérsékletek és a szárazság mellett a szél is szítja a lángokat, és úgynevezett tűzviharok alakulnak ki: a hétvégén akadt terület, ahol a fák koronájának csúcsán terjedt hatalmas sebességgel a tűz.

A Nyizsnij Novgorod-i repülőteret hétfőn a sűrű füstköd, a csekély látási távolság miatt lezárták a forgalom elől.

Moszkva is fulladozik

Moszkvában a repülőterek működnek, a szmog a kora délutáni órákra valamennyire eloszlott, és enyhült a levegő szennyezettsége. A délelőtti órákban számos káros anyagból a megengedett érték 3-8-szorosát mérték, és estére várhatóan újra romlik a helyzet. Egyes szakértők szerint Moszkvában a füst egész héten érezhető lesz.

Az orosz főváros körül egyébként 11 helyen ég a tőzeg és 16 helyen az erdő, a tüzek összesen mintegy 66 hektárnyi területen dúlnak, de lakott településeket nem fenyeget veszély. Az országban több mint 7000 helyen pusztít a tűz, összesen több mint 500 ezer hektáron, naponta mintegy 300 újabb tűz keletkezik, de ezek 95 százalékát még aznap el tudják oltani.

A meteorológusok figyelmeztettek, hogy Moszkvában és Oroszország európai területének középső részén megnövekedett a tűzveszély a rendkívül meleg időjárás miatt. A fővárosban a hét végére 40 fokos hőségre számítanak, csapadék továbbra sem várható.

Putyin kiosztotta a feladatokat

Vlagyimir Putyin kormányfő a tüzek sújtotta régiók kormányzói előtt egy értekezleten utasítást adott a katonai objektumok őrzésének megerősítésére, valamint arra, hogy dolgozzanak ki szövetségi és regionális programokat a nagy erdőtüzek megelőzésére. A kormányzókat Putyin arra kérte, hogy látogassanak el a pusztítás színhelyére, személyes jelenlétükkel segítsék a katasztrófa-elhárítást.

Az Interfax hírügynökség hétfőn beszámolt arról, hogy orosz szakértők kidolgoztak már egy új, az eddiginél sokkal hatékonyabb tűzoltó technológiát, amely iránt külföldön nagy az érdeklődés, de Oroszországban még nem.

Az ASZP-500 robbanótöltetet alakították át tűzoltási célokra, mert miközben a repülőgépről ledobott oltóanyagok alig 5 százaléka jut a tűzre, a "bomba" a célzási technológiának köszönhetően a 400 liternyi tűzoltó folyadékot teljes egészében az égő területre juttatja, elporlasztva mintegy 30 méteres átmérőjű körben teríti szét, és a robbanás okozta léghullám is oltó hatással van. A berendezés bármely repülőgépen vagy helikopteren alkalmazható, amelyen megvannak az 500 kilogrammos bombák hordozásához szükséges eszközök, és bevethető szinte bármilyen időjárási viszonyok között -5-től +50 Celsius-fokig.  • Tippek
  • Bankszámla