A BP egyik vezetője enne a Mexikói-öböl halaiból
A BP kutatási és termelési igazgatója, Doug Suttles vasárnap régóta várt gesztust tett az USA déli partjainál dolgozó halászok felé, kijelentve, hogy "nagyon szeretne az olajkatasztrófa által tönkretett Mexikói-öbölben kifogott halakból enni" - írja a Breitbart.com.
Suttles a bizalom visszaállítására szánt vallomása két nappal azután hangzott el, hogy Louisiana állam újra megnyitotta 6200 kilométer hosszú partszakaszát halászat céljára. Az élelmiszerekre és gyógyszerekre felügyelő bizottság (FDA) támogatta a lépést, mert szerintük az öbölben lehalászott tengeri állatok emberi fogyasztásra alkalmasak.
Az olajszennyezés mértéke
A BP fúrótornya április huszadikán robbant fel, 11 munkás halálát okozva. A robbanás napjától július 15-éig, 3 és 5,3 millió hordónyi olaj ömlött a tengerbe. Július közepén sikerült elzárni a még mindig szivárgó olajcsövet.
A környezetvédők viszont aggódnak amiatt, hogy a hatóságok nem tesztelték eléggé a tengeri halakat, ráadásul a BP speciális vegyszereket használ a vízfelszínen úszó olaj eloszlatásához, ami újabb kérdéseket vet fel a halak mérgezettségével kapcsolatban.
"Hatalmas összeget költöttünk arra, hogy a hatóságok teszteljék a halak minőségét. Nem nyitották volna meg a vizeket, ha akár a sporthorgászat, akár a kereskedelmi halászat számára nem lenne nyugodtan ehető az ott fogott hal" - mondta Suttles.
"Nagyon bízom ezekben a hivatalokban és hiszek az ajánlásaiknak - folytatta - így szívesen megenném az általuk kínált ételt, és a családomnak is adnék belőle."
A Mexikói-öblöt főként garnéláiról, rákjairól, osztrigáiról és tucatnyi halfajtájáról ismerik. A milliárd dolláros üzletágnak pedig nemzeti jelentősége is van: a termékeny Mississippi-delta környéke az USA halkitermelésének 40 százaléka felett rendelkezik.