Sokkal olcsóbb a kinti pirula

2010.08.02. 12:22
Előzmény (1)
A vény nélkül kapható gyógyszerek Magyarországon szabadárasak, ugyanannak a paracetamol vagy aszpirin hatóanyagú gyógyszernek patikánként teljesen más lehet az ára. Ráadásul ez az ár rendszerint magasabb, mint más európai országokban vagy az Egyesült Államokban, talán ezért indult be a nyaralásról hazahozott gyógyszerhullám.

András a munkája miatt gyakran utazik az Egyesült Államokba, olyankor mindig feltankol a legkedvencebb gyógyszereiből. Rendszerint paracetamolt (ottani nevén Tylenolt) vesz, 200-220 darabos kiszerelésben. A Tylenol kiváló láz- és fájdalomcsillapító, amit más neveken itthon is lehet kapni, de az ugyanazon hatóanyagú magyar termékek töredékéért adják az Egyesült Államokban. A 200 darabos Tylenol például 11,97 dollárba, vagyis július végi árfolyamon 2605 forintba kerül, a szintén paracetamol hatóanyagú Panadol Extrából itthon 12 darab kerül 720-730 forintba.

Attila nemrég járt Las Vegasban, tíz dollárért vett 200 tabletta erős migrénellenes Excedrint (ebben aszpirin, paracetamol és koffein van). Igaz, hogy nem volt szép papírdoboza és fóliaborítása, de gyerekzáras műanyagfiolában volt, és átszámítva kevesebbe került háromezer forintnál. Attila itthon paracetamolos-koffeines Panadolt vagy Efferalgant szokott venni, utóbbiból az 500 mg-os tízdarabos kiszerelésben 415 forint (200 darab így 8300 forint lenne).

 1 TABLETTA ÁRA  aszpirin  paracetamol  ibuprofen
 Magyarország Aspirin 500 mg: 36 forint Efferalgan 500 mg: 42 forint Algoflex 400 mg: 57 forint
    Panadol Extra: 45 forint Alfoflex Forte: 59 forint
      Advil: 54 forint
      Nurofen Rapid Forte: 50 forint
 Anglia vény nélkül nem kapható Panadol Extra: 51 forint Boots Ibuprofen 500 mg: 7 forint
    Anadin: 41 forint  
 Horvátország Andol (generikus aszpirin): 100 mg: 13 forint Paracetamol 325 mg: 35 forint Extra Strong 800 mg: 24 forint
 USA Aspirin 500 mg: 22 forint Tylenol: 17 forint Advil: 15 forint
    Excedrin Extra Strength: 11 forint Equate Ibuprofen 200 mg:  2 forint
 Németország Aspirin 0,5: 28 forint Benuron 125 mg: 23 forint Ibuprofen-Atid 400 mg: 28 forint
    Thomapyrin Classic: 47 forint  
    Paracetamol 500 mg: 11 forint  

Béla a görögországi nyaralásokhoz időzíti Aspirin-készletei kiürítését, ott ugyanis dobozra ugyanazt a 20 darabos Aspirin 500 Bayer-terméket kapja meg 66 eurócentért, vagyis 200 forintnál is kevesebb összegért, ami itthon patikától függően 800-1000 forint lenne.

01

Magyarországon a vény nélkül kapható (más néven OTC) gyógyszerek árképzése ugyanis teljesen szabad, így akár szomszédos gyógyszertáranként is eltérő lehet.

Ahogy azt Dr. Buzás Lászlótól, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatójától megtudtuk, a gyártó a termelői árat határozza meg, és azon az áron továbbadja a készítményt a nagykereskedőnek. „Mivel az OTC-kre nincs kötelező árrés, ezért mind a nagykereskedelmi ár, mind a kiskereskedelmi ár szabadon alakítható. Így a magyarországi patikákban sem feltétlenül azonos áron kerülnek forgalomba az OTC-k” – mondta Dr. Buzás. 2007-ben Magyarországon a támogatási rendszer jelentősen átalakult, ennek eredményeként a vényre kapható, támogatott készítmények jelentős része is sokkal többe került a lakosságnak, mint korábban, ennek eredménye a grafikonunkban is látható, 2007. évi 18,5 százalékos árnövekedés.

A vény nélkül kapható gyógyszerek szabályozása ráadásul annyira szabad, hogy aggregált árindexet vagy nemzetközi árösszehasonlításra vonatkozó adatokat sem a MAGYOSZ-tól, sem a KSH-tól, sem az OEP-től, és a minisztérium egészségügyi államtitkárától sem tudtunk szerezni.  Ezért ahogy a fenti táblázatból is látszik, online patikáknál, drogériáknál megnéztük, hogy néhány alaphatóanyagú gyógyszer mennyibe kerül itthon, Horvátországban, Ausztriában, Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban (az angol Boots, az amerikai Walmart, a német Schlecker és a horvát egészségbiztosítás (HZZO) hivatalos árlistáját néztük).

 

Mindenhol az legkönnyebben hozzáférhető gyógyszereket kerestük, és azok közül is a legolcsóbb aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen hatóanyagú készítmények árait néztük. Kiderült, hogy a többi országban a magyar gyakorlatnál jóval nagyobb kiszerelések, akár 100-200 darabos dobozok is vannak, amelyek előállítása értelemszerűen kisebb költségből megvan. Itthon ilyesmi nincs. (Néhány évvel ezelőtt a Házipatika.com gyógyszeradatbázisában volt 50 és 100 darabos Aspirin 500-as, természetesen a tízes-húszas kiszerelésnél jóval jutányosabb egységárral, de ezeket a kiszereléseket a gyógyszertárakban akkor sem lehett kapni, és mára az adatbázisból is eltűntek.)

Ahogy olyan termék sem igen van itthon, aminek a neve maga a hatóanyag, tehát a brandet nem kell külön megfizetni. Az aszpirin mindenhol aszpirin, de ibuprofen és paracetamol nevű gyógyszer csak nálunk nincs.

A gyógyszerek árképzéséről nincs EU-harmonizáció. A vény nélkül kapható készítményeket a gyártók és kereskedők kedvük szerint árazzák és reklámozzák. Az ibuprofenszármazékok és az aszpirin mindenhol olcsóbbak, mint Magyarországon, a paracetamol lényegesen az USÁ-ban és Németországban kerül kevesebbe.

gysz1

Vigyázni kell azonban a tömeges külföldi gyógyszervásárlással. A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) sajtóosztályától megtudtuk, hogy ha a vámos úgy ítéli meg, hogy az utasnál személyes szükségletét meghaladó gyógyszermennyiség van, tehát azt kereskedelmi mennyiségűnek ítéli, akkor megkérheti az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, hogy mondjon véleményt a behozott mennyiségről. A VPOP-nál azonban azt mondták, vény nélküli gyógyszerekkel még nem volt visszaélés, inkább bodybuildereknek való teljesítménynövelőket vagy potencianövelőket szoktak csempészni.