Oszkár
20 °C
29 °C

Nacionalizmussal terelik el a polgárok figyelmét

2010.08.03. 10:12
A szlovák belügyminiszter szerint szokatlan és nem európai a magyar állampolgársági törvény. Daniel Lipšic a Nyitrán megvert lány ügyét túlpolitizált botránynak nevezte, amelyben mindkét fél követett el hibát.

"Magyarország szokatlan, nem európai törvényt fogadott el, amely alapján az is kaphat állampolgárságot, aki soha nem élt Magyarországon, akinek semmi köze az országhoz" - állította Daniel Lipšic abban az interjúban, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt.

"Ilyesmit tett korábban Oroszország Dél-Oszétiával kapcsolatban vagy Románia Moldáviával összefüggésben. Viszont Közép-Európában ez felettébb szokatlan. Klasszikus politikai taktika, hogy nacionalizmussal kell elterelni a polgárok figyelmét más, komoly problémákról" - tette hozzá Lipšic. Megjegyezte: van elképzelése a probléma megoldásáról, de "javaslataimat nem a sajtóban fogom elmondani, előbb a koalíciós partnerekkel kell egyeztetni".

Nem látja okát

Arra a felvetésre, miért veszélyes a magyar állampolgársági törvény Szlovákiára nézve, a miniszter kifejtette: "Azt mondanám, alapjában véve már néhány éve mindenkinek van kettős állampolgársága. Szabadon utazhat az Európai Unióban, Magyarországot beleértve, ott tanulhat, dolgozhat, semmiben nincs korlátozva. Nem látom okát annak, miért kellene még egy állampolgárság."

"Felmerül a kérdés, miért fogadta el Budapest ezt a törvényt, ha Szlovákia és Magyarország egyaránt EU-tag. Hiába keresem a jóindulatot ebben" - tette hozzá Lipšic.

A miniszter szerint igaza volt Robert Fico korábbi kormányfőnek, amikor arról beszélt, hogy Magyarország szélsőséges megnyilvánulásokat exportál Szlovákiába.

Gyakran járnak át szélsőségesek

"Igaz, hogy Szlovákiába gyakran járnak magyarországi szélsőséges szervezetek tagjai, ez egyszerűen tény. Különféle tevékenységet fejtenek ki főleg az ország déli régióiban. Az Európai Unió tagjai vagyunk, a határok nyitottak, tehát nem lehet meggátolni a jelenlétüket. Ebből a szempontból igaza volt Ficónak" - vélekedett Lipšic.

Azzal kapcsolatban, hogy ez milyen veszélyt jelent Szlovákia számára, a miniszter elmondta:

"A gond az, hogy gazdasági válság idején nagyobb befolyást szerezhetnek a szélsőséges szervezetek. Úgy gondolom, Magyarország gazdasági helyzetét bizonyos szervezetek arra használhatják ki, hogy eltereljék az emberek figyelmét a problémákról, ilyenkor lép színre az erős nacionalizmus."

"Túlpolitizált botrány" a Malina-ügy

Malina Hedvig, a néhány éve Nyitrán megvert magyar diáklány ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "erre az esetre úgy tekintek, mint egy túlpolitizált botrányra". Szerinte mindkét oldalon hibát követtek el.

"A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői is, akik sajtótájékoztatón nyilatkoztak a történtekről, de Robert Fico miniszterelnök is, aki az előző belügyminiszterrel együtt olyan bizonyítékokról beszélt, amelyek állítólag megkérdőjelezik Malina Hedvig vallomását".

"Ebben az ügyben is ellenőrzést rendeltem el, de attól tartok, négy év után nagyon nehéz lesz kideríteni az igazságot" - vélekedett Lipšic.