Tálib kódex: halál a köztisztviselőkre!

2010.08.04. 08:57
Új viselkedési kódexet adott ki a tálib vezetés, amelyben az afganisztáni polgári lakosság védelmére utasítja harcosait - feltéve, hogy a civilek nem az afgán kormány vagy a NATO oldalán állnak, ez esetben ugyanis halállal bűnhődhetnek "a hitetlenek szolgálatáért".

Az Associated Press részleteket közölt a legfrissebb tálib viselkedési kódexből, a 69 oldalas dokumentum Dél-Afganisztánban került az amerikai hírügynökség birtokába. A kézikönyv azt követően került elő, hogy megszaporodtak a kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok támadásai a köztisztviselők ellen. Ez veszélybe sodorhatja a NATO azon célkitűzését, hogy az önkormányzatok támogatása révén szorítsák vissza a felkelők befolyását.


A tálib harcosok között közel egy hete osztogatott kódex előírja, hogy az iszlám normák és erkölcs alapján kell bánni a polgári lakossággal. Azt is leszögezi viszont, hogy a külföldi csapatoknak vagy az afgán kormánynak dolgozó civilek jogos célpontok. "A hitetlenek támogatói és meg lehet ölni őket" - áll a dokumentumban.

Az irat az egy évvel ezelőtt megjelent tálib viselkedési kódex frissített változata, amelyet a NATO és afgán tisztségviselők propagandafogásnak tituláltak, elemzők pedig inkább politikai állásfoglalásnak, mintsem katonai kézikönyvnek.

Az új kódex azonban megerősíti, ami a mindennapokban is egyre nyilvánvalóbb: a tálibok "ostrom alá vették" az afgán köztisztviselőket. Pokolgépet helyeznek el azon utak mentén, ahol a köztisztviselők közlekednek, fenyegető leveleket küldenek a családjuknak, motorkerékpáron száguldó fegyveresek nyitnak rájuk tüzet az utcán.

Az AP rendőrségi jelentéseken alapuló összesítése szerint a felkelők idén havonta átlagosan három köztisztviselőt támadtak vagy öltek meg. A 35 afganisztáni tartományból tucatnyiban történtek ilyen támadások, de a hatóságok sok incidensről feltehetően tudomást sem szereznek.

A tálibok azért fokozzák támadásaikat a helyi tisztségviselők ellen, mert az afgán és a külföldi csapatok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a lázadókra. Az elmúlt egy hónapban ötven felkelővezért fogtak el vagy öltek meg, és több mint 425 feltételezett tálib harcost.

A következő hónapokban 7500 fős erősítés érkezik az Afganisztánban állomásozó 110 ezer NATO-katonához; ezzel párhuzamosan várhatóan a tálibok megfélemlítő kampánya is egyre agresszívebbé válik majd.  • Hírek
  • Hírek