Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetés Szvatopluk szobrának áthelyezése ellen

2010.08.07. 18:30
A szlovák rendőrség szombaton előállította a szélsőséges Néppárt-Mi Szlovákiánk tíz tagját - köztük a mozgalom vezetőjét, Marian Kotlebát - a pozsonyi vár mellett tartott gyűlésről, amelyen Szvatopluk szobrának áthelyezése ellen tiltakoztak.

A gyűlés nem volt betiltva, de a rendőrség nem engedte meg a résztvevőknek, hogy bemenjenek Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a vár udvarán álló szobrához. A több tucat tüntető szlovák nemzeti jelképeket vitt magával, a liberálisokat, homoszexuálisokat és a cionistákat szidalmazó jelszavakat skandált.

A szlovák radikálisok a szlovák államiság jelképének tekintik Szvatopluk szobrát, és hevesen tiltakoznak a szobor áthelyezésének tervei ellen.

Szvatopluk nagymorva fejedelem (871-894) csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Robert Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette: "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt". Szent István király Magyarország, Szent Vencel pedig Csehország patrónusa.

Szvatopluk szobrának felállítását viták és heves tiltakozások kísérték. Megkérdőjelezték művészi értékét, és bírálták a pajzsán látható kettős keresztet, amely nem a szlovák címeren ábrázolt, Cirill és Metód szláv hittérítőkre emlékeztető apostoli keresztre, hanem a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárda, Hitler szövetségese jelképére hasonlít. Történelmietlennek tartják a szobron lévő "ószlovákok királya" feliratot is. Egyes szlovák történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy Szvatopluk valaha is élt volna Pozsonyban.