Az intenzíven levő betegek mindegyike elhunyt egy moszkvai kórházban

2010.08.08. 10:19 Módosítva: 2010.08.08. 10:20
Egy orvos-blogger beszámolója szerint a moszkvai környezeti katasztrófának sokkal több áldozata van mint amit a hivatalos adatok beismernek. Az orosz főváros kórházaiban áldatlan állapotok uralkodnak. Az intenzíven fekvő betegeket érinti leginkább, de saját otthonukban is sokan halnak bele a füstbe.

Egy ZSZS Mamako néven ismert moszkvai blogger katasztrofális állapotokról számolt be internetes naplójában a Moszkvát sújtó füstködről. Csak a munkahelyéül szolgáló kórházban harminchárom beteg halt meg két nap alatt - írja. Szerinte az orosz kormány mélyen hallgat a valós tényekről.

Az orvos-blogger beszámolója szerint a Kremltől 10 kilométerre lévő kórházban, ahol még csak nem is hallottak légkondicionálóról, olyan sűrű a füst, hogy az ügyeleti szoba ajtajából nem látni a folyosó végét. A műtőkben és az intenzív osztály kórtermeiben a zárt ablakok ellenére beszivárog és megáll a füst. Nem csoda, hogy az intenzív kezelésre szorulók mindegyike (!) elhunyt az elmúlt napokban. "Két napja 17, tegnap 16 halottunk volt" - írja. A betegek többsége az oxigénhiány, egy kisebb része pedig hőguta következtében halt meg.

"A hullaházban csak az elmúlt huszonnégy órában 65 halott gyűlt össze, ezek fele a környékbeli lakásokban halt meg. A hűtőrekeszek megteltek, ezért a hullákat állva, egymáshoz támasztva tároljuk" - áll a blogger szombati bejegyzésében.

A szerző nevetségesnek tartja azt a hivatalos jelentést, hogy Oroszországban az erdőtüzek eddig mindössze 52 halálos áldozatot követeltek. Szerinte a kórházakat arra kényszerítik, hogy a pánik elkerülése érdekében meghamisítsák a halálesetek valós okait. "Moszkva már egy hete fuldoklik, de a kormányzatnak csak most jutott eszébe, hogy rendkívüli állapotot hirdessen" - fakad ki ZSZS Mamako hozzátéve, hogy a főváros valamennyi kórházában az övéhez hasonló állapotok uralkodnak, kivéve talán az elitnek számító Központi Klinikai Kórházat.  • Bérelnék
  • Bankszámla