Befejeződött az olajszivárgás elleni küzdelem a Mexikói-öbölben

2010.08.09. 21:18
A Mexikói-öbölbeli olajszivárgás elleni küzdelem csaknem befejeződött - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta a New Orleans Saints futballcsapatot, az idei Superbowl győztesét.

A művelet, amelynek célja az volt, hogy egy betondugó segítségével meggátolják az olajszivárgást, úgy tűnik, sikerrel járt - jelentette ki az elnök. Az utolsó lépéseket augusztusban fogják megtenni, amikor befejezik a mentesítő fúrásokat, mondta Obama az ünnepélyes fogadáson.

A felrobbant olajkutat üzemeltető BP olajcég hétfőn közölte, hogy átutalta első, 3 milliárd dolláros részletet a 20 milliárd dolláros kártérítési alapba. Az olajtársaság az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás értelmében ebből az alapból fogja kárpótolni az általa a Mexikó-öbölben okozott katasztrófa károsultjait.

A BP, amelyre a Fehér Ház nagy nyomást gyakorolt az eddigi legsúlyosabb, tengeri olajszivárgás okozta baleset következményeinek felszámolása érdekében, júniusban jelentette be, hogy külön alapot hoz létre a károsultak kompenzálására.

A Deepwater Horizon fúrótornyon április 20-án történt robbanás következtében 11 ember életét vesztette. Háromhavi küzdelem nyomán a szivárgást sikerült egy betondugó segítségével elzárni, de a Mexikói-öbölbe kiömlött kőolaj-szennyeződés a helyi halászokat megfosztotta a munkalehetőségtől és súlyos károkat okozott a partvidék idegenforgalmának is.

Az olajtársaság ígéretet tett rá, hogy 2010. negyedik negyedévében újabb 2 milliárd dollárt fizet be az alapba. Ezután minden negyedévben újabb 1,5 milliárd dollárt utal át, egészen a 20 milliárd dolláros összeghatár eléréséig. A BP részvényei a hírre a New York-i tőzsdén 7 százalékot emelkedtek, s elérték a 41,40 dolláros árfolyamot.  • Tippek
  • Biztosítás