Benyújtották a keresetet a philadelphiai hajóbaleset ügyében

2010.08.10. 23:14
A Delaware folyón történt szerencsétlenség két magyar áldozatának családját képviselő ügyvédi iroda kedden benyújtotta a keresetet Philadelphiában. Az ügyvédek szerint a fiatalok azért fulladtak a folyóba, mert fennakadtak a felborult kétéltű vízibusz napellenzőjén.

Gondatlan halálokozás címén pert indított kedden Philadelphiában a Delaware folyón múlt hónapban szerencsétlenül járt magyar fiatalok családját képviselő ügyvédi iroda.

Az ügyvédek a folyón elsüllyedt hajót üzemeltető Ride the Ducks társaságot, valamint a jármű felborításáért felelős tolóhajó tulajdonosát, a K-Sea Transportation Partnerst perelték be. Büntető kártérítést kértek, valamint azt, hogy a philadelphiai bíróság állapítsa meg, hogy a két haláleset megelőzhető lett volna.

Robert Monteguzzi ügyvéd szerint a két áldozat azért fulladt a folyóba, mert fennakadt a felborult kétéltű vízibusz napellenzőjén. Mint mondta, a szövetségi közlekedésbiztonsági hivatalnak (NTSB) egy 1999-ben, egy másik cég hasonló hajójának balesetével kapcsolatban elvégzett vizsgálata megállapította, hogy a napellenzők veszélyesek és hogy le kell szerelni őket.

A vízibuszt július 7-én a Caribbean Sea tolóhajó által meghajtott uszály borította fel. Az ügyvédek a keresetben rámutattak, a tolóhajó tulajdonosa, a K-Sea biztonsági előírásai között nem szerepel, hogy a járművet kormányzó ember nem fogadhat magánjellegű mobiltelefonos hívásokat.

Monteguzzi elmondta, irodáját egy névtelen informátor arról tájékoztatta, hogy a Caribbean Sea kormányosa lehalkította a hajórádiót, hogy jobban hallhassa a mobiltelefonját. Ezért nem észlelte a sétahajóról érkező vészjelzéseket.

A baleset idején a vízibuszon 37 ember tartózkodott. A tolóhajó által mozgatott uszály a víz alá nyomta a kétéltűt, így a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette.

Bob Salmon, a Ride the Ducks társaság szóvivője azzal a kijelentéssel reagált, hogy a cég mindig is gondosan ügyelt a biztonságra. Kijelentette, hogy a sétahajókkal kapcsolatos biztonsági előírásokat nem az NTSB, hanem a parti őrség állapítja meg. Ez utóbbi testületnek a kétéltűekre vonatkozó előírásait a szóvivő szerint a Ride the Ducks túlteljesítette.

Miközben az áldozatok ügyvédjei felszólították a philadelphiai hatóságokat, hogy tiltsák ki a veszélyesnek minősített vízibuszokat a Delawere folyóról, a Ride the Ducks azt reméli, hogy még a nyári idény vége előtt újra kezdheti a sétahajók üzemeltetését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport