Több száz embert temetett be egy sárlavina Kínában

2010.08.10. 12:14 Módosítva: 2010.08.10. 13:37
Már több mint hétszáz holttestet találtak meg Északnyugat-Kína egyik tartományában, ahol vasárnap magas hegyek tövében épült falvakat rombolt le az eső miatt lezúdult föld, szikla és sár.

A legfrissebb tájékoztatás szerint a megtalált holttestek száma a hétfőn közölteknek több mint a duplájára, 702-re emelkedett. Még mindig ezernél többen vannak az eltűntek listáján. Hétezer katona folytatja a kutatást és mentést napi 24 órában, és bár egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak, egyes jelekből arra következtetnek, hogy még mindig vannak betemetett emberek, akik segítségre várnak.

Eddig összesen 1243 embert sikerült a romok alól kimenteni, 42-nek súlyosak a sérülései. Kedd délben - több mint ötven óra után - szecsuáni mentők szabadítottak ki egy 52 éves tibeti férfit; az orvosok szerint a pulzusa és a légzése rendben van, de a beszédhez gyenge volt.

Minisztériumi tájékoztatás szerint már huszonegy egészségügyi csoportot küldtek a helyszínre több mint 360 dolgozóval, köztük orvosokkal, akik a helyszíni műtétekre is felkészültek. Az ő dolguk lesz a kezelés, valamint az ételek és az általános higiéné ellenőrzése mellett az is, hogy a holttestek temetés előtti tárolását felügyeljék.

Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettes, aki a helyszínen tartózkodik, arra sürgette a mentésben részt vevőket, hogy még a jelképes 72 órán belül fokozzák erőfeszítéseiket, és tegyenek meg mindent az életek megmentéséért. Ugyancsak elhangzott: gondoskodni kell arról, hogy a térség gyerekei ősszel meg tudják kezdeni a tanulást.

A katasztrófát az okozta, hogy a térségre rengeteg eső zúdult szombaton. A megcsúszott föld elzárta egy folyó útját, a felgyülemlett víz letarolt több hegyoldalt, és mindent magával sodort.

A meteorológusok újabb jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztetnek, a helyzetet a Dianmu nevű tájfun súlyosbíthatja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport