Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

A toryk sem ússzák meg a botrányt

2010.08.13. 19:59 Módosítva: 2010.08.13. 20:02
Lord Taylor személyében az első konzervatív politikusnak is bíróság előtt kell elszámolnia szállásköltségeivel a brit politikai elitet megrázó költségtérítési botrányban. Taylor minden vádat tagad, tárgyalása szeptember közepén kezdődik.

Újabb brit politikus ellen indul büntetőeljárás a költségtérítési botrányban, Lord Taylor a vádak szerint több mint 24 ezer font térítéshez jutott hozzá hamis indokokkal. A parlament főrendi kamarájának, a Lordok Házának konzervatív tagja a hatodik olyan politikus, akinek bíróság elé kell állnia a 2009-ben kirobbant költségtérítési botrányban. A korábban jogászként tevékenykedő Taylor tagadja a vádakat.

Az ügyben Taylor az első, aki a konzervatív pártot képviseli, az eddig perbe fogott politikusok a Munkáspárthoz tartoztak. Lord Taylor tárgyalása szeptember 17-én kezdődik, további részleteket még nem közöltek.

A vádak szerint a politikus indokolatlanul jutott hozzá 24 300 fonthoz. Költségtérítést az utazáshoz és londoni szállásköltségeinek fedezéséhez igényelt, miközben állításaival szemben nem Anglia középső vidékén lakott, hanem a fővárosban.

John Taylor fajsúlyos politikusnak számított a konzervatív pártban. 1996-ban első fekete bőrű jelöltként került be a Lordok Házába, miután az 1992-es választásokon hajszálnyival lemaradt a parlamenti mandátumról. Az utóbbi években lehetséges kabinettagként emlegették a nevét.

A 2009-ben a The Daily Telegraph című napilap leleplező cikksorozata nyomán kirobbant költségtérítési botrány megrázta a szigetország közvéleményét. A legnagyobb összegű kérdéses tételek a képviselői lakásokkal kapcsolatosak. Számos törvényhozó vidéki nyaralók, vagy éppen hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként, és előfordult olyan eset is, hogy a képviselő a közpénzből felújított lakását jelentős haszonnal eladta.