Csúfosan leszerepelt az afgán hadsereg

2010.08.13. 20:33
Elbukott az afgán hadsereg egyik első önálló akciója, a katonákat végül a műveletről előre nem tájékoztatott NATO-erőknek kellett megmentenie. A zászlóalj belesétált a tálibok csapdájába, legalább heten meghaltak, de akár harmincöt kisteherautó és a rajtuk utazók is odaveszhettek.

Kínos kudarcba fulladt az afgán hadsereg egyik első ambiciózus, nagyszabású önálló hadművelete, amelyet a kabuli vezetés saját katonai képességeinek bizonyítékaként próbált volna felmutatni, írja a The New York Times.

A lap értesülése szerint a tálibok ellen augusztus 3-án, a kelet-afganisztáni Lagman tartományban bevetett afgán zászlóalj súlyos veszteségeket szenvedett. Felmentésére a NATO francia és amerikai egységeket vezényelt.

A háromszáz fős zászlóalj akcióját a NATO-val előzetesen nem egyeztették, és a koalíciós erők légierejétől nem kértek hozzá támogatást. Az eredeti haditerv értelmében az egységnek helikopterrel kommandósokat kellett volna ledobnia a tálibok hátába, majd a főerőkkel frontális támadást indítania.

A terv azonban kiszivárgott, így a tálibok csapdát állítottak a főerőknek. A helikopterek a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak a levegőbe emelkedni. A lap szerint a harcok hevességére jellemző, hogy a Vöröskereszt képviselői nem voltak képesek megközelíteni a helyszínt és ott összeszedni a halottakat és a sebesülteket. Az amerikai lap úgy tudja, hogy a nyugati erők felmentő művelete csütörtökön még folyamatban volt.

Ellentmondó veszteségek

Az afgán zászlóalj veszteségeivel kapcsolatban ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. Muhammad Zahair Azimi őrnagy, az afgán védelmi minisztérium szóvivője hivatalosan 7 halottat és 14 sebesültet ismert be, a fogságba esettek számáról pedig nem tudott beszámolni. Azimi szerint a zászlóalj hét járművet vesztett.

A The New York Times egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy az afgán katonák azután kértek sürgős támogatást, hogy tíz embert vesztettek és legalább kétszer annyian megsebesültek.

Zaibullah Mudzsahid tálib szóvivő ezzel szemben a kormányoldalról 27 halottról 14 sebesültről és 8 foglyul ejtett katonáról számolt be. Mudzsahid úgy nyilatkozott, hogy a felkelők 18 katonai járművet és 6 harckocsit zsákmányoltak.

A Vöröskereszt úgy tudja, hogy a hadsereg "nagyon súlyos veszteségeket szenvedett". A szervezet tudomása szerint a tálibok 35 Ford Ranger kisteherautót semmisítettek meg, amelyeken rendszerint hat vagy több katonát szállítanak.

Petraeus a létszámot méltatta

David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai erők parancsnoka szerdán gratulált az afgán hadseregnek, amiért személyi állománya két hónappal a kitűzött határidő előtt érte el a 134 ezer főt. Ez nagyjából azonos az országban állomásozó koalíciós erők létszámával.

Az afgán hadsereg ennek ellenére ritkán kezd önálló katonai akcióba. Emberveszteségei alig haladják meg a nyugatiak felét. A NATO adatai szerint 2009-ben 282 afgán és 521 koalíciós katona esett el.

Az afgán hadsereg műveleteiben rendszerint amerikai tanácsadók is részt vesznek. A The New York Timesnak nincs tudomása arról, hogy ez a mostani, kudarccal járt akció esetében is így volt-e.

Nincs kőbe vésve a kivonulási menetrend

Az amerikai erők afganisztáni kivonásának 2011 júliusára tervezett kezdete az akkori feltételektől függ majd, jelentette ki a tálibok ellen harcoló csapatok újonnan kinevezett parancsnoka egy pénteken nyilvánosságra került tévéinterjúban.

Ha a kitűzött határidőig a haladás nem lesz kielégítő, "azt jelezni fogom Barack Obama elnöknek. Ilyen a valós élet" - jelentette ki a Stanley McChrystal tábornok helyébe kinevezett új parancsnok, aki korábban az Irakban harcoló amerikai erők élén vívta ki Washington elismerését.  • Hírek
  • Hírek