Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Haider állítólagos iraki millióit firtatják

2010.08.16. 11:07
Egy tanú megerősítette, hogy Jörg Haider néhai osztrák politikus pénzt kapott Szaddám Huszeintől egy 2002-es iraki látogatásáért, írta a Profil című osztrák hetilap.
Jörg Haider
Jörg Haider

Franz Limpl Irakban élő osztrák építészmérnök azt nyilatkozta, hogy Haider 2002 februárjában 500 ezer dollárt, három hónappal később további kétmillió dollárt kapott azért, hogy látogatása alatti, valamint későbbi nyilatkozataiban támogassa a nemzetközi elszigeteltségben lévő iraki diktátort.

A látogatást állítólag Limpl segített tető alá hozni.

A lap egy héttel korábban közzétett egy dokumentumot, amely állításuk szerint szintén azt támasztotta alá, hogy Haider és környezete dollármilliókat kapott Szaddám Huszeintől.

Haider akkoriban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Karintia szövetségi tartomány miniszterelnöke és az osztrák politika egyik leginkább vitatott személyisége volt. A politikus 2008 októberében életét vesztette egy autóbalesetben.

Mások szerint hamisítvány

Az iraki ügyben megnevezett többi politikus cáfolta a Profil állításait. Egyikük, Ewald Stadler hamisítványnak nevezte a dokumentumot. Mint mondta, az aláíróként feltüntetett iraki tisztségviselő nem ismeri el sajátjának az aláírást, emellett az iraton szereplő hivatalos pecsétet a szóban forgó időpontban még nem használták.

Az osztrák hírmagazin az iraki belügyminisztérium egyik dokumentumára, valamint annak Szíriában készült angol fordítására hivatkozott múlt heti cikkében. A 2008 májusi keltezésű dokumentum a Szaddám-korszakot feltáró vizsgálat nyomán született.

Szintén a Profil adta hírül augusztus 1-jén, hogy mintegy ötmillió eurót találtak Haider több liechtensteini bankszámláján. A pénz eredete és rendeltetési célja után is vizsgálódnak, írta akkor a magazin. A lap azt az értesülést rebbentette fel, hogy az összeg Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőtől származott.

Haider - akkor már mint a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke - tizenkét fantomcéget tartott fenn, és ezek bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt.