Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

USA: 8 napja maradt Izraelnek az iráni reaktor lebombázására

2010.08.17. 17:12
Izraelnek nyolc napja van még rá, hogy csapást mérjen a busehri nukleáris létesítményre és ezzel megakadályozza, hogy Iránnak működő atomerőműve legyen - jelentette ki helyi idő szerint hétfőn a Fox Business Networknek John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete.

Irán a tervek szerint augusztus 21-én indítja be orosz segítséggel felépített erőművét. Bolton szerint ez után már késő lesz katonai csapást intézni a létesítmény ellen, mert a támadás után keletkező sugárzás megfertőzné az iráni polgári lakosságot.

"Ha az uránium, ha a fűtőrudak már nagyon közel kerülnek a reaktorhoz, vagy bent vannak a reaktorban, egy támadás elszabadítaná a sugárzást, ez nem kérdéses" - nyilatkozott Bolton. - "Vagyis ha Izrael tenni akar valamit Busehr ellen, akkor a következő nyolc napon belül kell cselekednie." Ha elmarad az izraeli támadás, akkor "Irán olyan dolgot ér el, amit Izrael egyetlen ellenfele és az Egyesült Államok egyetlen közel-keleti ellensége sem, ez pedig egy működő nukleáris reaktor" - mondta a volt ENSZ-nagykövet.

Bolton ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Izrael vajon tényleg végrehajt-e egy ilyen támadást. "Nem hiszem. Attól tartok, hogy elszalasztották az esélyt" - vélekedett a volt diplomata, aki élesen bírálta Oroszországot az erőmű építésében Iránnak nyújtott támogatás miatt - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden Teheránban valószínűtlennek ítélte meg egy Busehr elleni támadás lehetőségét. "Ezek az állandóan ismétlődő fenyegetések elvesztették értelmüket" - mondta a szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy Irán komoly ellencsapással fog válaszolni, ha az erőművet mégis támadás éri. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a humanitárius következmények miatt a nemzetközi jog tiltja a nukleáris fűtőanyagot tartalmazó létesítmények elleni támadást.

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője kijelentette: "nemzetközi bűntett" lenne egy atomerőmű elleni csapás, mert a támadás nemcsak a célba vett országra, hanem az egész világra hatással lenne. "Mindeddig Busehr egy egyszerű létesítmény volt (...), de amint a fűtőanyag belekerül, atomerőműről beszélhetünk, és egy teljesen új szakaszba lépünk" - tette hozzá Szalehi.