Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Kivonult Irakból az utolsó amerikai harcoló dandár

2010.08.19. 06:31 Módosítva: 2010.08.19. 07:12
Csaknem hét és fél évvel a Szaddám Huszein rendszerének megdöntését célzó amerikai invázió kezdete után szerdán megkezdődött az utolsó amerikai harcoló alakulat kivonulása Irakból. A második gyalogos hadosztály 4. páncélozott dandárja Kuvait irányában hagyta el az országot.

Az amerikai médiabeszámolók szerint a dandár mintegy 360 katonai járműve és 1800 katonája néhányán óra alatt elhagyta az országot, ám a Los Angeles Times úgy tudja, hogy valójában mintegy három napot vesz igénybe az egység teljes kivonulása Irakból.

A CNN szerint a csapatkivonás után 56 ezer fős kontingens marad Irakban, ám az Iraki Szabadság Hadművelet hivatalos lezárása, azaz augusztus 31. után számuk 50 ezerre csökken. Az országban maradó külföldi katonák tanácsadói és kiképzési feladatokat látnak majd el.

Philip Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője "történelmi pillanatnak" nevezte a kivonulást az MSNBC-n sugárzott interjúban, ahol azonban megerősítette, hogy az Egyesült Államok "hosszú távon elkötelezett" az országban.

"Az utolsó dolog, amit látni szeretnénk, az az eset, amikor ismét vissza kell küldenünk a csapatokat Irakba. Befejeztük a második iraki közreműködésünk a harcoló szakaszát" - fogalmazott, majd hozzátette: az Egyesült Államok ugyanakkor még nem végzett mindennel. "Fontos munkánk lesz még. Ez csak átmenet, és nem a vége valaminek. Átmenet valami másba. Hosszú távú kötelezettségünk van Irakban" - mondta a szóvivő.

Az iraki konfliktus "sokba került" - fogalmazott Crowley, utalva a háború ezermilliárd dolláros költségére és mintegy 4400 áldozatára. "Sokat fektettünk be Irakba, és mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk, hogy megőrizzük ezt a befektetést, hogy Irakot és szomszédságát egy jóval békésebb helyzetbe rendezzük, ami az ő és a mi érdekeinket is szolgálja" - tette hozzá a külügyi szóvivő.

A washingtoni Fehér Ház honlapján szerdán közzétett levelében Barack Obama amerikai elnök is üdvözölte a hadműveletek véget érésének hírét. Mint emlékeztetett, hivatalba lépése után ígéretet tett a háború befejezésére. "Ma örömmel jelenthetem be, hogy - köszönhetően a csapataink és a civilek rendkívüli iraki munkájának - ebben a hónapban véget ér a harci küldetésünk, és nagy mértékű kivonást hajtunk végre" - áll az elnöki levélben.

A harcoló katonák egy nappal azután vonultak ki Irakból, hogy kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy bagdadi toborzóiroda előtt álló újoncok között, 59 embert megölve. Az idei év legvéresebb iraki merényletében további száz ember megsebesült.  • Bérelnék
  • Hírek