Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Előrehozott választásokat tartottak Ausztráliában

2010.08.21. 11:03 Módosítva: 2010.08.21. 16:31
A szavazóhelyiségek bezárása előtt készített exit poll felmérések szerint a kormányzó Munkáspárt nyeri a vasárnapi ausztrál választásokat, minimális többséggel. A legnépesebb keleti államokban már bezártak a szavazóhelyiségek. Az első hivatalos eredményeket elkezdték nyilvánosságra hozni, de a végleges eredményre lehet, hogy két hetet is várni kell.

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek szombaton Ausztráliában. A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak meg, és mintegy 14 millió választópolgárt vártak az urnákhoz. Ausztrália legnépesebb keleti államaiban helyi idő szerint hat órakor zártak be a szavazóhelyiségek, és megkezdték a szavazatok számlálását. Az ország nyugati részén található, ritkán lakott területeken két órával később ér véget a szavazás.

Az első eredményeket már elkezdték nyilvánosságra hozni, de a Sydney Morning Herald cikke szerint a végleges eredményekre akár két hetet is várni kell majd, a rekordszámú korai szavazó miatt. A korábban leadott voksok egy részét ugyanis csak vasárnap kezdik meg megszámlálni, míg a postán leadott szavazatokat csak 13 nappal a választás után lehet véglegesíteni.

Az exit poll adatok szerint Julia Gillard kormányfő pártja, a Munkáspártja nyerheti a választást, minimális többséggel. A Channel Nine televízió felmérése szerint 52 százalékot kap a Munkáspárt, és 48 százalékot a Liberális Párt, és az Ausztrália Nemzeti Pártja koalíciója. A Sky News felmérése még szorosabb eredményt jósolt: 51 százalékot a kormánypártnak, és 49 százalékot a liberális Tony Abbot vezette ellenzéki konzervatívoknak.

A szavazatok hetven százalékának összeszámlálása után nagyjából azonos számú képviselője van a kormányzó Munkáspártnak és ellenfelének, a konzervatív liberális-nemzeti koalíciónak. A parlamenti többség megszerzéséhez 76 képviselői helyre van szükség, s a két rivális a pillanatnyi állás szerint egyaránt 69-71 mandátumra számíthat.

A két jelölt: a liberális Tony Abbott és a munkáspárti Julia Gillard
A két jelölt: a liberális Tony Abbott és a munkáspárti Julia Gillard

Az évtizedek óta a legszorosabbnak számító választás várhatóan néhány egyébként marginálisnak számító választókerületben dőlhet el Queensland és Új Dél-Wales államokban.

Nagyjából 14 millióan szavaznak Ausztráliában, ahol kötelező részt venni a választáson. A választók a 150 fős alsóház összetételéről döntenek, valamint a 76 fős szenátus feléről.

A választások idő előtti megtartását a kormányon lévő balközép Munkáspárt kezdeményezte. A párt élére június végén Julia Gillard került, és a politikus automatikusan a miniszterelnöki poszton is felváltotta Kevin Rudd pártvezért. Rudd azért volt kénytelen távozni, mert a párton belüli támogatottsága jelentősen visszaesett, miután a Munkáspárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt.

David Narrdal már augusztus 11-én leadta szavazatát a kontinensi ország egyik távoli, északi szegletében, ahová mozgóurnákat vittek a szavazatok begyűjtésére
David Narrdal már augusztus 11-én leadta szavazatát a kontinensi ország egyik távoli, északi szegletében, ahová mozgóurnákat vittek a szavazatok begyűjtésére

A 48 éves Gillard Ausztrália első miniszterelnöknője, és azt szeretné elérni, hogy az előrehozott voksoláson az ausztrálok ismételten bizalmat szavazzanak a Munkáspártnak, amely így folytatni tudná gazdasági célkitűzéseinek a megvalósítását. "Bizalmat fogok kérni az ausztráloktól, hogy együtt haladhassunk előre" - hangoztatta a kormányfő, aki szerint az ellenzék nem a jövőbe, hanem visszafelé tekint. Az előrehaladás a költségvetési többlet és erős gazdaság megteremtését jelenti - mondta a miniszterelnök, aki pártja újraválasztását a munkahelyteremtés ígéretével kívánja elérni.