Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A pápa óvatosan bírálta a romákat hazaküldő Sarkozyt

2010.08.22. 20:32
XVI. Benedek pápa burkoltan bírálta vasárnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását. Emlékeztette a katolikusokat arra, hogy kötelességük elfogadni minden embert, tekintet nélkül származására.

Az egyházfő Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján francia zarándokok előtt kijelentette: "A mai napra rendelt liturgia emlékeztet bennünket arra, hogy az (Atya) minden embert meghívott az üdvösségre. De emlékeztet bennünket arra is, hogy el kell tudnunk fogadni az emberek természetes különbözőségét, hiszen Jézus egybehívott mindenféle nemzetiségű és nyelvű embereket" - mondta a pápa.

XVI. Benedek nyíltan még nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy Franciaország gyakorlatilag kiutasít romániai és bulgáriai romákat, de az intézkedést már bírálta Agostino Marchetto, a migránsok és a vándorló életmódot folytató emberek pasztorációjával foglalkozó pápai tanács titkára.

Egy pénteki interjújában kijelentette: "a romák tömeges kiutasítása ellentétes az európai normákkal". "A bűnözőkkel szembeni fellépés esetében is létezik az arányosság elve. Nem szabad általánosítani, és kiutasítani emberek egy teljes csoportját. A felelősség egyéni, nem kollektív" - mondta Marchetto.

A francia hatóságok augusztus eleje óta ötvenegy illegális roma tábort számoltak fel, az engedély nélkül Franciaországban tartózkodók első csoportja pedig csütörtökön érkezett haza Romániába. Az ENSZ aggódva figyeli Nicolas Sarkozy kezdeményezését, amely alapján október végéig háromszáz tábort zárnának be. A francia ellenzék szerint az államfő így akarja visszaszerezni a szélsőjobboldaltól elvesztett szavazóit.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek