Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Elkészült Irán első pilóta nélküli bombázója

2010.08.22. 12:49
A halál nagykövetének nevezett első iráni robotrepülőt egy nappal azután mutatták be, hogy elkezdték feltölteni fűtőanyaggal az ellentmondásos busehri atomreaktort.

Vasárnap Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök ünnepélyesen bemutatta az ország első saját készítésű, nagy hatósugarú, pilóta nélküli bombázóját. A négy méter hosszú szerkezetet a csapásmérés farszi megfelelője szerint Karrarnak nevezték, felavatását élőben közvetítette az iráni állami televízió.

000T TRNic482973

"A repülőgép, amellett, hogy a halál nagykövete lesz az emberiség ellenségei számára, a békét és a barátságot fogja szolgálni" - mondta az iráni elnök.

A hivatalos kommunikáció szerint kizárólag védekezésre szánt eszközt az iráni népet fenyegető agresszoroktól érkező támadás esetén vetik be, áll az egyértelműen Izraelnek és Amerikának szánt üzenetben.

A robotrepülőt egy nappal azután mutatták be, hogy megkezdték a nemzetközi közösség által ellenzett busehri atomreaktor feltöltését orosz fűtőanyaggal.

000T TRNic482971

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, és 1992 óta tankokat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, torpedókat és vadászgépet is.