16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Életben vannak a két hete mélyben rekedt chilei bányászok

2010.08.23. 01:24
A bányaomlás után 17 nappal bizonyossá vált, hogy lejutott a menedékhelyhez és életben maradt a mélyben rekedt harminchárom ember Chilében.

Sebastian Pinera államfő vasárnap jelentette be a jó hírt, miszerint a bányászok élnek, és sikerült egy fúrófejre üzenetet rögzíteniük. A papírdarabkára piros tollal írt üzenet egyetlen mondatot tartalmazott: "Jól vagyunk a menedékhelyen mind a 33-an".

A Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség, s azóta nem adtak életjelt a bányászok. A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a menedékhely 700 méteres mélységben van.

A menedékhelyen a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést tárolnak, friss levegőhöz és ivóvízhez juthattak a föld alatt rekedt bányászok. Eddig elsősorban erre a tényre alapozták a mentőalakulatok és a bajba jutottak családjai a reményt, hogy a menedékhelyig eljutott bányászok túlélték az omlást.

Az államfő vasárnap már negyedik alkalommal utazott a szerencsétlenség helyszínére. A bánya körül több mint két hete várakozó családtagok örömujjongásban törtek ki a jó hírek hallatán. Laurence Golborne bányaügyi miniszter azonban óva intett a túlzott várakozásoktól, mondván, csupán mérsékelt derűlátást, de nem eufóriát érez, ugyanis akár négy hónapig is eltarthat a mentés.

A mentőalakulatok először csupán vizet, élelmiszert, lámpákat és kommunikációs eszközöket próbálnak lejuttatni a mélybe. Ezt követően látnak hozzá egy 66 centiméter átmérőjű alagút-járat fúrásához, amelyen keresztül felhoznák a bányászokat. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a beomlott bányában a föld nem stabil.  • Hírek
  • Hírek