Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Nem segítenek Pakisztánnak a külföldiek

2010.08.23. 11:31
Egy magas rangú ENSZ-vezető szerint a természeti katasztrófával sújtott Pakisztánnak példátlanul kevés nemzetközi segítsége van.

Louis-George Arsenault, a New York-i Unicef vészhelyzeteket felelős igazgatója azt mondta, évtizedek óta nem volt ilyen humanitárius krízis, mint amit a pakisztáni áradás okoz.

Arsenault az IMF ülésén tartott hétfői beszédében kifejtette, hogy az áradás Pakisztán számára komoly gazdasági kihívás, amely átírhatja az ország jövőjét, írja a BBC. "Meglehetősen különös, hogy ennyire hiányos a nemzetközi támogatás. Hatalmas a hiány a beérkezett segítséghez képest" - fogalmazott. Az ENSZ-nél eddig 500 millió dollár gyűlt már össze a rendkívüli gyorssegélyalap számláján. A világszervezet szerint eddig 490,7 millió dollárt folyósítottak az alapba a segélyező országok és nemzetközi szervezetek. A Világbanktól további egymilliárd dollár hitelt kap az ország.

Az ENSZ számításai szerint 14 millió ember életére van hatással a napok óta tartó kegyetlen monszun Pakisztánban, vagyis a 2004-es ázsiai cunami katasztrófa mértékét is meghaladó lehet a jelenleg is tartó áradás. A szervezet szerint hatmillió gyerek van a természeti katasztrófa miatt közvetlen életveszélyben, az áradás egymillió lakost vágott el teljesen a külvilágtól és ivóvizektől. A modern idők legnagyobb természet okozta tragédiájába torkollhat a pakisztáni eső.

Több millió ember otthonát, és hatalmas a mezőgazdasági területeket elpusztított a pakisztáni áradás. Az árvízkárosult milliók egyelőre életben vannak, de nem jutnak ételhez és vízhez sem. Eddig körülbelül 1600-an haltak meg a pakisztáni ár miatt, az ENSZ sürgeti a nemzetközi összefogást, több százmillió dollárt szeretne összegyűjteni Pakisztán megsegítésére.  • Vennék
  • Hírek