Leszállás közben kigyulladt egy kínai gép

2010.08.24. 17:52 Módosítva: 2010.08.25. 09:42
A kínai állami televízió jelentése szerint negyvenketten meghaltak az ország egyik északkeleti tartományában, amikor lezuhant a Henan légitársaság egyik gépe.

Helyi idő szerint kedd este 22.10-kor Kína Hejlungcsiang (Heilongjiang) nevű tartományában szerencsétlenül járt a kínai Henan légitársaság egyik repülőgépe.

Az Embraer ERJ-190 típusú gép este kilenckor szállt fel a tartomány fővárosából, Harbinból, és Jicsün (Yichun) városánál leszállás közben túlfutott a pályán, és kigyulladt, közölte a tartományi repülésügyi hatóság. Az első jelentések szerint a gép lezuhant, ezt pontosították.

Egy utas szerint leszálláskor erős volt a turbulencia, a gép többször megrázkódott, és a csomagok is kiestek az ülések feletti poggyásztartókból. A becsapódás súlyosságára utal, hogy a géptörzsnek alig maradt ép része, csak a kiégett farokrész maradt többé-kevésbé egyben. Nyolc holttestet a géptől 20-30 méterre találták meg.

kina000T TRHkg3945968

Negyvenketten meghaltak, ötvenhárman túlélték a katasztrófát. A sérültek között van a gép pilótája is, de egyelőre nem tudják kihallgatni. 

Egy kínai lap a helyi repülésbiztonsági szabályokat idézve azt írta szerdán, hogy a tavaly megnyílt repülőtér éjszaka elvileg nem üzemelhetne.

A Hszinhua hírügynökség szerint Jicsün újonnan épült repülőtere erdős völgyben fekszik, és legalább egy nagy kínai légitársaság megfogalmazta már aggályait az éjszakai leszállás biztonságáról. A China Southern Airlines tavaly augusztusban úgy döntött, nem engedélyezi gépeinek a leszállást napnyugta után, és nappali időszakra tette át járatait, a leszállópálya környezetére, megvilágítására, illetve a széljárás és az időjárási körülményekre hivatkozva.

A gép fekete dobozát már megtalálták. A katasztrófa okainak kivizsgálásába bekapcsolódnak a brazil Embraer repülőgépgyártó cég szakértői is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport