Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A kínai pilóta a ködben is látta a leszállópályát

2010.08.25. 21:07 Módosítva: 2010.08.25. 21:20
Ködben kellett leszállnia a balesetet szenvedett kínai gép pilótájának, aki állítása szerint azonban látta a leszállópálya fényeit. A 42 áldozatot követelő baleset körülményeit már vizsgálják, megvannak a fekete dobozok.

A köd ellenére is látta a leszállópálya fényeit, állítja az Északkelet-Kínában földhöz csapódott repülőgép pilótája. Egyes információk szerint a férfi nem mindenre emlékszik, de a leszálláshoz készülve folyamatos volt a kommunikáció közte és a földi irányítók között.

A leszállás időpontjában a lakott területektől kilenc kilométerre, hegyek közötti völgyben található repülőtér térségében a sűrű köd miatt 200 méter volt a látótávolság.

A Hejlungcsiang tartományi Jicsünben (Yichun) leszállás közben két kilométerre a repülőtérről a földhöz csapódó brazil ERJ-190-es típusú gép fedélzetén 96-en utaztak, 54-en túlélték a balesetet. A gépet a Henan Airlines légitársaság üzemeltette.

A kínai médiában a túlélők részletesen beszámolnak élményeikről, bár többen lényegében nem is emlékeznek megmenekülésük körülményeire. Volt, aki elmondta, hogy a baleset előtt erős légörvénybe kerültek, négy-öt alkalommal is meg-megzuhant a gép, a felső csomagtárolók kinyíltak, és kihullottak a csomagok, az emberek a gép hátsó részéből előre menekültek. A gép két részre tört, mielőtt felrobbant; az áldozatok többsége az utastér hátsó részben ült.

Egyes források szerint az emberi erőforrások és társadalombiztosítás minisztériumának egy 18 fős hivatalos csoportja is a gépen tartózkodott. Meg nem erősített információk szerint legkevesebb ketten közülük meghaltak, Szun Pao-su (Sun Baoshu) miniszterhelyettes állapota válságos, csontjai törtek, agya és tüdeje sérült.

A gép két fekete dobozát szerda reggel megtalálták. Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) miniszterelnök-helyettes, aki már szakemberek társaságában a helyszínen tartózkodik, gyors és szigorú vizsgálatot rendelt el a történtek részletes kiderítésére. Tizenkét súlyos sérültnek a tartományi székhelyre szállításáról is intézkedtek. A kínai sajtó külön is megemlíti, hogy a túlélők között van egy könnyebben sérült tajvani kínai, akinek a háta megégett.