Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Fallal kerítették el a romákat Nagymihályban

2010.08.25. 15:20
Fallal választották el a romákat Nagymihály lakói, mert - állításuk szerint - a cigányok WC-nek használták a környéket, szétdobálták a szemetet, megrongálták az épületeket.

Saját költségéből - körülbelül 3000 euróért - 25 méteres betonfalat építtetett a kelet-szlovákiai Nagymihály egyik lakótelepének több mint félszáz családja, hogy távoltartsa a szomszédságban lévő romatelep lakóit saját lakhelyétől.

A lakótelepen korábban már egy másik falat is emelt az önkormányzat, az indoklás szerint zajárnyékolás céljából. A most nyáron átadott új falrész ehhez kapcsolódik. Az összes fal összekapcsolásával így mostanra egy 500 méter hosszú falrendszer jött létre a kelet-szlovákiai város lakótelepén.

A romatelep 1800 lakója tiltakozik a fal ellen, amely megakadályozza őket abban, hogy a lakótelepen keresztül járjanak be Nagymihály központjába. "Lassan nem lesz merre mennünk. Mindent elszigeteltek. A lakóházak között sokkal közelebb lenne az orvos is" - panaszkodott egyikük a lapnak.

A lakótelep lakói szerint viszont a falra azért volt szükség - írja a Sme című liberális pozsonyi napilap -, mert a romák WC-nek használták a környéket, szétdobálták a szemetet, rongálták az épületeket.

A lakók szerint a falrendszer nem a romák ellen épült, hanem mindenki ellen, aki rendetlenséget csinált lakóhelyük környékén. "Erre jártak, a balkonunk alá vizeltek, a bűz bejött az ablakon, nem is nagyon nyithattuk ki. Sokan közülük kábítószerélvezők" - állítja az egyik lakó. A lakóközösség vezetője, Anton Tadian azt mondja, a romatelepen élők rongálták a panelházakat, a fallal csak tulajdonukat akarják védeni.

A helyi önkormányzat szóvivője közölte, a telket, melyen a fal áll, a lakóközösség vette bérbe a várostól azzal a céllal, hogy bokrokat, dísznövényeket ültessenek ide és esztétikus kerítést húzzanak. Hogy végül egy betonfal nőtt ki, a várost nem zavarja, ilyen építményre ugyanis nem kell engedély.

A védelmi falak építése Kelet-Szlovákiában nem újdonság. Az Eperjes melletti Osztrópatak (Ostrovany) község önkormányzata nemrégiben ugyancsak fallal szigetelte el a helyi cigánytelepet. Az önkormányzat azzal érvelt, hogy így akarja megelőzni a bűnözés terjedését.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft