Kim Dzsongil elutazott?

2010.08.26. 06:29 Módosítva: 2010.08.26. 08:11
Kínába utazott Kim Dzsongil észak-koreai vezető, az útra kijelölt örököse, harmadszülött fia, Kim Dzsongun is elkísérte, közölte a dél-koreai sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva.

Kim Dzsongil csütörtökön kora reggel az észak-koreai vezér különvonatán indult útnak Kínába. Az utazásnak sem a pontos helyszíne, sem oka nem ismeretes.

Kim Dzsongil nagyon ritkán utazik külföldre, de május óta immár másodjára látogat el egyetlen nagyhatalmú szövetségeséhez. Májusi ötnapos vizitjén megbeszélést tartott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

Széles körben elterjedt spekulációk szerint a most 68 éves Kim Dzsongil rossz egészségi állapotban van azóta, hogy 2008-ban valószínűleg agyvérzést szenvedett. Elképzelhető, hogy be akarja mutatni a kínai vezetésnek fiát, mint jövendőbeli utódját.

Észak-Koreában szeptemberben tart kongresszust a kommunista párt, ami az állam megalapítása, 1948 óta a harmadszor fordul elő. Elemzők szerint a tanácskozáson hivatalosan elindíthatják az öröklés útján Kim Dzsongunt, azaz apja örökösének kiálthatják ki, biztosítva a családi dinasztia hatalmának továbbélését az országban.

Az észak-koreai vezető utazása egybeesik Jimmy Carter volt amerikai elnök magánjellegű látogatásával. Carter szerdán érkezett Phenjanba, hogy megpróbálja kieszközölni egy börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgár, a harminc éves Aijalon Mahli Gomes szabadon bocsátását. A bostoni férfit áprilisban ítélték nyolc évi szabadságvesztésre, mert januárban kínai oldalról engedély nélkül átlépte az észak-koreai határt.  • Hírek
  • Hírek