Carter kiszabadította az észak-koreai foglyot

2010.08.27. 23:51
Megérkezett Bostonba pénteken Jimmy Carter volt amerikai elnök és vele együtt az Észak-Koreában közbenjárására szabadlábra helyezett amerikai állampolgár.

A Cartert és Aijalon Mahli Gomest szállító magánrepülőgép Phenjanból érkezett, és helyi idő szerint délután két órakor szállt le az amerikai nagyváros nemzetközi repülőterén. A 30 éves, beteg és gyógykezelésre szoruló Gomest népes családja várta a légikikötőben. Sem ő, sem Carter nem nyilatkozott a reptéren összesereglett újságíróknak.

A 30 éves angoltanár Gomest áprilisban ítélték 8 évi szabadságvesztésre és 700 ezer dollárnak megfelelő pénzbírságra, mert januárban kínai oldalról engedély nélkül átlépte az észak-koreai határt. Az észak-koreai sajtó múlt havi jelentése szerint Gomes elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg cellájában, s a phenjani hatóságok ezt követően kérték fel Cartert, hogy látogassa meg a foglyot, értésre adva, hogy ha ő kéri, készek szabadon engedni a férfit. A Gomes család az újságírók között szétosztott közleményében úgy fogalmazott, hogy "hosszú, sötét és nehéz időszak" áll mögöttük.

Carternek köszönetet mondtak azért, mert elutazott Észak-Koreába és hazahozta Aijalon Mahli Gomest. Észak-Koreának ugyancsak megköszönték, hogy "jól bánt Aijalonnal, és beleegyezett szabadon bocsátására emberiességi megfontolások alapján". Philip J. Crowley amerikai külügyi szóvivő üdvözölte honfitársa szabadlábra helyezését. Pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik Jimmy Carter erőfeszítéseit, és üdvözlik Észak-Korea döntését, amellyel amnesztiában részesítette Gomest, és engedélyezte hazautazását.

A 85 éves Nobel-békedíjas Carter szerdán érkezett magánjellegű humanitárius misszióra Észak-Koreába, hogy kieszközölje a bostoni férfi szabadon bocsátását. Carternek már van gyakorlata az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokban: 1994-ben Kim Dzsong Il apját, Kim Ir Szent sikerült rávennie arra, hogy elálljon a jongbjoni erőműben elhasznált nukleáris üzemanyag plutóniummá alakításától, amelyért a Clinton-kormányzat ENSZ-szankciók foganatosítását helyezte kilátásba.

A volt amerikai elnök nem találkozott ugyan az első számú észak-koreai vezetővel, Kim Dzsong Illel, de tárgyalt a kommunista rendszer kettes számú vezetőjével, Kim Jong Nam parlamenti elnökkel. Utóbbi arról biztosította, hogy Phenjan elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett, és kész visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Egy évvel ezelőtt Bill Clinton volt amerikai elnök járt Észak-Koreában, hogy elérje két amerikai újságírónő szabadon bocsátását. A két nőt ugyancsak amiatt ítélték hosszú börtönbüntetésre, mert Kína felől engedély nélkül léptek be Észak-Korea területére. Clinton is sikerrel járt, a szabadlábra helyezett két újságíró vele együtt hagyta el Észak-Koreát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek