Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Alkoholproblémákkal küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része

2010.08.30. 12:03
25 nap után először beszélhettek családtagjaikkal telefonon a 700 méteres mélységben rekedt chilei vájárok. A chilei elnökkel is beszéltek, egy kis bort kértek. A chilei egészségügyi miniszter elismerte, hogy több, mélyben rekedt bányász is elvonási tünetektől szenved, ennek ellenére sem küldenek nekik alkoholt vagy cigarettát.

Alkoholelvonási tünetekkel küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része. A 33 beszorult bányász közül több is "nagy mennyiségű" alkohollal küzdötte le félelmét a munka előtt, náluk jelentkeztek a tünetek, nyilatkozta az El País című spanyol lapnak Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter.

TRMvd1315734

"Olykor nem jó, ha egy szenvedélyt egy csapásra, szélsőséges kúrával fojtanak el" - mondta.

A bányászok három és fél hét után vasárnap tudtak először telefonon beszélni szeretteikkel. Elsőként Sebastián Pinera államfővel beszéltek, akitől "egy pohárka bort" kértek, hogy megünnepelhessék az ország függetlenségének kétszázadik évfordulóját. A mentési művelet vezetői ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt vájárok sem alkoholt, sem dohányt nem kaphatnak.

Miután az államfővel beszéltek, rokonaikkal is szót válhattak. A BBC jelentése szerint családtagjaik egy külön telefonfülkénél álltak sorba, és egy percet beszélhettek szeretteikkel. Előtte pszichológusok készítették fel őket, hogy optimizmust sugározzanak.

Az egyik bányász neje, Carola Narvaez szerint férje, Raul jó hangulatban volt. "Mondtam neki, hogy sokat gondolunk rá, és fel a fejjel. Neki be sem állt a szája, alig jutottam szóhoz" - mesélte a BBC-nek.  • Vennék
  • Hírek