Az Andokban lezuhant uruguayi rögbisek is segítik a chilei bányászokat

2010.09.02. 13:17
Az 1972-es andoki repülőszerencsétlenség túlélői is segítenek a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászoknak. A légikatasztrófa túlélői 72 napot töltöttek az Andok fagyos csúcsai között, túlélésük érdekében halott társaikat kellett megenniük. A chilei bányászok 28. napja vannak a föld alatt, és még legalább száz napig ott is lesznek.

Chilébe indulnak az 1972-es andoki légiszerencsétlenséget túlélő uruguayi rögbicsapat tagjai, hogy tapasztalataikkal segítsék a 700 méteres mélységben rekedt bányászokat. A rögbisek - akikről Életben maradtak címen film is készült - annak idején 72 napot töltöttek a fagyos Andokban.

A túlélők tíz nappal a katasztrófa után rádiójukon hallották, hogy a zord időjárás miatt a mentőcsapatok feladták a kutatást. Végső kétségbeesésükben úgy döntöttek, hogy életben maradásuk érdekében esznek elhunyt társaik testéből.

"A chilei bányászok sorsa hasonlít a miénkhez" - magyarázta José Luis Inciarte, az egyik uruguayi túlélő. "Gondolataik a körül forognak, hogy kikerüljenek onnan, és megölelhessék a családjukat. Velünk is pontosan így történt."

"Látogatásunkkal köszönetet akarunk mondani, és szeretnénk valamit cserébe adni azért, amit a chileiek tettek értünk 1972-ben" - mondta Inciarte. A gép 45 utasából 16 élte túl a több mint kéthónapos megpróbáltatást az elhagyatott hegyvidéken. Megmenekülésüket annak köszönhették, hogy a jobb idő beköszöntével segítségért indult két túlélő belebotlott egy arra lovagló chileibe.

A chilei San Joséban 33 bányász rekedt hétszáz méteres mélységben egy rézbányában egy bányaomlás után. A tragédia augusztus 5-én történt, a mélyben rekedtek kimentésére szeptember 1-én kezdtek mentőalagutat fúrni. A munkálatok az optimista becslések szerint is legalább száz napig tarthatnak. Ételt és italt már most is el tudnak juttatni a bányászokhoz, így nekik biztosan nem kell embert enniük.  • Hírek
  • Hírek