Gusztáv
-4 °C
1 °C

Earl a keleti partot fenyegeti

2010.09.02. 07:05 Módosítva: 2010-09-02 08:15:47
Az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegeti az Earl hurrikán, amely immár négyes fokozatúra erősödött, és 215 kilométeres csúcssebességgel tombol.

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont helyi idő szerint szerdán kiadott közleményében bejelentette, hogy a Virginia, Észak-Karolina és Maryland államokban elővigyázatosságból rendkívüli állapotot rendeltek el annak ellenére, hogy a Karib-tenger térségét sújtó hurrikán egyelőre még mintegy ezer kilométer távolságban van a keleti partvidéktől.

Az amerikai hatóságok Maine államtól északra arra szólították fel az embereket, hogy készüljenek fel az esetleges katasztrófára, és elsősorban élelmiszer-készleteket tartalékoljanak. Észak-Karolinában a mélyebben fekvő területeken élők evakuálását rendelték el.

A hatóságok szerint az Earl már csütörtökön elérheti Észak-Karolinát, ahonnan menekülnek a turisták.

Cole hazatér

Barack Obama amerikai elnök utasította a belbiztonsági minisztériumot és a szövetségi katasztrófavédelmi hatóságot (FEMA), hogy segítsék a szövetségi állami és helyi társintézményeket, koordinálják a mentést.

A haditengerészet Cole nevű hadihajója a várható természeti csapás miatt előbb hazatér virginiai honállomására. A Cole-nak eredetileg néhány nappal később kellett volna visszatérnie Szomália környékéről, ahol hét hónapig részt vett a nemzetközi közösség kalózkodás elleni műveleteiben.

Egyre erősebb

Az Earl, amely hétfőn erősödött hármasról négyes fokozatú hurrikánná, mostanáig a Karib-tenger északkeleti részében pusztított. Az erős esőzéssel érkező, óránként 215 kilométeres szélvihar fákat döntött ki, és háztetőket szaggatott le. A hurrikán által felkorbácsolt tenger elöntötte az alacsonyan fekvő területeket. Több, a térségben található szigetállamból áramkimaradást jelentettek.

Szakértők szerint az aggodalmak teljes mértékben indokoltak. Az Earl immár négyes erősségű, azaz csupán egy fokozattal marad el a legerősebb hurrikántól, amilyen például öt évvel ezelőtt a Katrina volt.  A Katrina 2005 augusztusi pusztításai során az Egyesült Államokban mintegy 1800 ember veszette életét, és több mint 300 ezren váltak hajléktalanná.