Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Kigyulladt egy olajfúró torony a Mexikói-öbölben

2010.09.02. 18:00 Módosítva: 2010.09.03. 00:43
Tizenhárom ember a vízbe esett, amikor kigyulladt egy olajfúró torony a Mexikói-öbölben. A tüzet eloltották, a tulajdonos szerint a torony jelenleg nem végzett kitermelést, a parti őrség szerint nem látható olajfolt a helyszínen.

Kigyulladt egy olajfúró tornyon a Mexikói-öbölben 140 kilométerre a lousianai partoktól, nyugatra a BP olajplatformjának áprilisi katasztrófájától. A Vermilion Oil Rig 380-on dolgozó tizenhárom ember a vízbe esett, egyikük sem sérült meg komolyabban. A munkásokat kimentették, és egy másik fúrótoronyra szállították.

000T TRWas3366315

Az első hírek arról szóltak, hogy a robbanás történt a platformon, azonban a tulajdonos Mariner Energy szóvivője a Reutersnek arról beszélt, hogy a tűz a felső szinteken, a lakórészeknél keletkezhetett. A CNN-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint nem kizárt, hogy gázrobbanás történhetett.

A tüzet órák alatt sikerült eloltani, és a parti őrség tájékoztatása szerint egy másfél kilométer hosszú és száz méter széles olajfoltról szóló első hírekkel ellentétben nincs bizonyíték olajszivárgásra. Peter Troedsson kapitány azt mondta, hogy átvizsgálják a helyszínt, mert csak így lehetnek biztosak abban, hogy nincs veszély.

A Mariner Energy szerint a platformon nem folyt kitermelés a robbanás vagy tűz keletkezésének pillanatában, hanem karbantartást végeztek. Állításuk szerint mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták.

A cég szerint jelentősebb olajszivárgás nem történt, Bobby Jindal, Lousiana állam kormányzója ugyanakkor azt mondta, hogy a BP platformjának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője jelezte, a kormányzat kész a gyors reagálásra, ha szennyezésről érkeznek hírek.

Április 20-án az építményen tartózkodó 126 munkás közül tizenegyen meghaltak, amikor a Mexikói-öbölben felrobbant a Deepwater Horizons olajfúró torony. Három nappal később elsüllyedt, és a történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.

A BP és a hatóságok hónapokig küzdöttek, hogy ne ömöljön olaj a vízbe a torony helyén, de csak július 15-én sikerült elzárni az olaj áramlását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!