Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Hat román minisztert cseréltek le

2010.09.02. 23:52
Hat miniszterétől vált meg csütörtökön a bukaresti kormányból Emil Boc kormányfő. A romániai kormányátalakítás nem érintette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) három tárcavezetőjét.

Hat miniszteri poszton hajtott végre személycserét csütörtökön Emil Boc román miniszterelnök. A kormányátalakításról szóló döntést Boc csütörtökön este jelentette be hivatalosan, miután az általa vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetősége szavazással elfogadta a javasolt személyi változásokat.

A távozó tárcavezetők: Sebastian Vladescu pénzügyminiszter, Mihail Dumitru mezőgazdasági, Mihai Seitan munkaügyi, Gabriel Sandu távközlési, Radu Berceanu közlekedési és Adriean Videanu gazdasági miniszterek.

Emil Boc román miniszterelnök
Emil Boc román miniszterelnök

Adriean Videanu maga kérte, hogy felállhasson, mert állítása szerint a PD-L végrehajtó elnökeként szeretné a párt ügyeinek szentelni erejét a továbbiakban. Helyére Ion Ariton kerül. A pénzügyminiszter Gheorghe Ialomitianu lesz, míg mostantól Valerian Vreme irányítja a távközlési minisztériumot. A munkaügyi tárca új vezetője Ioan Botis, a mezőgazdasági minisztérium élére Valeriu Tabara kerül. A közlekedési miniszter feladatkörét Anca Boagiu veszi át, aki 2005 és 2007 között európai integrációs miniszterként dolgozott.

Az RMDSZ három tárcavezetőjét - Cseke Attila egészségügyi, Kelemen Hunor kulturális és Borbély László környezetvédelmi minisztereket - a kormányátalakítás nem érinti.

Az alkotmány értelmében az új minisztereket hivatalosan Traian Basescu államfő nevezi majd ki a miniszterelnök javaslata alapján. Basescu szeptember elsejéig adott határidőt a kormánynak arra, hogy miniszterei tevékenységét értékelje.

Elemzők szerint a bukaresti kormány további mélyrepülését próbálja megakadályozni a miniszterek mostani menesztésével. A kormány népszerűsége nagyot zuhant az elmúlt hónapokban, egyrészt a közalkalmazottak 25 százalékos bércsökkentése valamint a 19 százalékos áfának 24 százalékra emelése miatt, de amiatt is, hogy kiterjesztette a társadalombiztosítás-köteles jövedelmek sorát, azonban nem tudott megfelelő keretet teremteni annak gördülékeny alkalmazásához.

Szerdán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt is bejelentették, terveik szerint bizalmatlansági indítványt nyújtanak be közösen a parlament elé, hogy megbuktassák a kormányt.