Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A Hamász harcot hirdetett Izrael ellen

2010.09.03. 06:19
A Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet átfogó harcot hirdetett Izrael, illetve az izraeli-palesztin megbékélés ellen, egy időben azzal, hogy Washingtonban közvetlen tárgyalások kezdődtek Izrael és a palesztinok között.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt erőkkel szembenálló, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó, Izrael állami létezésének elismerését elutasító szervezet csütörtökön bejelentette, hogy egyesíti erőit az Izrael elleni támadások fokozása céljából. A Hamász közleménye szerint a szervezet 13 radikális csoportja fogott össze annak érdekében, hogy "még hatékonyabb" támadásokat hajtsanak végre Izrael ellen.

A Hamász szóvivője utalt arra, hogy az átfogó harc magában foglalja az öngyilkos merényletek lehetőségét is. "Minden opció nyitott" - fogalmazott ezzel összefüggésben a szóvivő.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön megállapodott, hogy szeptember közepén ismét találkozik egymással, és utána kéthetente rendszeres tárgyalásokra ül össze a valódi és tartós közelkeleti béke érdekében. Az izraeli és a palesztin vezető egyaránt kifejezte elkötelezettségét a tárgyalások sikere iránt.

A Hamász katonai szárnya az elmúlt napokban több, Izrael elleni merényletet hajtott végre a megszállt palesztin területen, Ciszjordániában.  A keddi hebroni merényletben négy izraeli polgári személy életét veszette. A támadásokat a Hamász a 20 hónap után felújított, közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások elé időzítette, és már akkor jelezte, hogy újabb merényletekre készül.

A merényleteket nem csak Izrael, de az Abbász vezette Palesztin Hatóság is élesen elítélte. A csütörtöki bejelentés fényében megfigyelők arra számítanak, hogy a Hamász a jövőben semmitől sem riad vissza az izraeli-palesztin közeledés megtorpedózása céljából.