Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Észak-Korea tiltakozik twittercsatornája blokkolása miatt

2010.09.03. 20:34
A sztálinisták dühödt liberálisként védik a déliek jogait, bár náluk otthon egyáltalán nincs is net.

Meglepő hangvételű nyilatkozatban ítéli el az Uriminzokkiri nevű észak-koreai internetes propagandakiadvány, hogy Dél-Koreában letiltották az északi állam mikroblogját, amelyet a Twitter szolgáltatónál nyitottak. A weblap, amelyet a Bizottság Korea Békés Újraegyesítéséért nevű szervezet gondoz, azt írja, a déliek lépése súlyosan sérti az emberek tájékozódáshoz való jogát.

Az északi üzenetet a DailyNK.com hírportál tette közzé.

"Ilyet csak digitális analfabéták tesznek az információs korban", írják a közleményben, hozzátéve, az intézkedés újabb példája Dél-Korea embertelenségének. "A Youtube és a Twitter az emberek tájékoztatására szolgál, és ma mi sem természetesebb, mint az interneten kommunikálni", teszik hozzá az északi propagandisták. Ők egyébként remekül szórakozhattak a szöveg megalkotása közben, mivel Észak-Korea - Kuba mellett - az egyetlen olyan ország, ahol a hozzájuk hasonló néhány káderen kívül senkinek nincsen internetes hozzáférése.

A KNDK-ban ehelyett egy nemzeti intranet működik, amelyen csak az állami szervek helyezhetnek el - gondosan válogatott - tartalmakat. A zárt hálózat a világhálóhoz egyáltalán nem kapcsolódik, így sokkal könnyebb ellenőrizni, mint a kínai forgalmat (amely ugyanazon az infrastruktúrán működik, mint a világ többi része).

Dél-Korea augusztus 19. óta blokkolja az északiak netes propagandáját.