Ladás öngyilkos merénylet Dagesztánban

2010.09.05. 09:46
Öngyilkos merényletet követtek el Dagesztánban egy katonai egység ellen, öt ember meghalt, további 26 megsérült.

Egy merénylő autóján nagy sebességgel belehajtott egy motorkerékpáros lövészegység sátortáborába vasárnapra virradó éjszaka, Bujnakszk város közelében, egy katonai gyakorlótér mellett, közölték orosz rendvédelmi források. A dagesztáni támadásban öt ember meghalt, 26 megsebesült, közülük 6 súlyos állapotban van.

Kora reggel Moszkvából a helyszínre indult a védelmi minisztérium különlegesen felszerelt repülőgépe, hogy a sérülteket Moszkvába szállítsa. A helyszínen megtalálták egy Lada személyautó motorjának és rendszámának darabjait, és megállapították, hogy az autóban mintegy 50 kilogramm trotilnak megfelelő erejű robbanóanyag volt, de nem robbant fel az egész.

Dmitrij Medvegyev elnök kora reggel utasította a védelmi minisztériumot, hogy gondoskodjon az áldozatok családjainak nyújtandó megfelelő támogatásról, és erősítse meg a katonai intézmények védelmét Dagesztánban.

Az öngyilkos merénylet után egy másik robbanás is történt azon az úton, amelyen egy rendőrautó sietett a helyszínre, de ennek nincs sem sebesült, sem halálos áldozata.

Kabard-Balkárföldön egy ismeretlen az éjszaka tüzet nyitott az őt igazoltatni szándékozó négy rendőrre, s egy rendőr életét vesztette. Az ismeretlen házilagos készítésű pokolgépet dobott a rá tüzelő rendőrök felé, de a szerkezet felrobbanását meg tudták akadályozni.

Az utóbbi időben újra jelentősen megszaporodtak az észak-kaukázusi köztársaságokban elkövetett, illetve ott szervezett merényletek, s ezt különböző megfigyelők az ottani szélsőségesek közötti viszályokkal, illetve a helyi rendvédelmi erők szélsőségesekkel szembeni sikereivel hozzák összefüggésbe. Oroszország egy ideje, de legalábbis Dmitrij Medvegyev két évvel ezelőtti elnökké választása óta a nyers katonai erő mellett a térség gazdasági fejlesztésébe is jelentős forrásokat fektet, a szélsőségesség egyik fő oka ugyanis minden szakértő szerint a gazdasági elmaradottságban, az ottaniak életének kilátástalanságában keresendő.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport