Dömötör
-1 °C
14 °C

A románok fele szerint jó magyarral házasodni

2010.09.06. 13:33
A románok kétharmada nem tűrne el roma személyt a családban, egyharmaduk magyarral sem kerülne rokonságba, írta hétfői számában a Gandul.

A román napilap az IRES romániai közvélemény-kutató intézet egyik felmérését ismertette, amelynek keretében 1231 állampolgárt kérdeztek meg telefonon. A válaszadók 37 százalékának rossz, 20 százalékának pedig nagyon rossz a véleménye a romákról.

Ennél is erősebb volt az elutasítás, amikor azt kérdezték: "Beleegyezne-e, hogy roma személy tagja lehessen az Ön családjának?". A megkérdezettek 57 százaléka teljesen kizártnak tartotta ezt, 10 százalékuk részben tartotta kizártnak.

A magyar nemzetiségűekre vonatkozóan ugyanerre a kérdésre 24 százalék teljes mértékben, 6 százalék pedig részben felelt elutasítóan. Ezzel szemben a válaszolók 53 százaléka véli úgy, hogy magyarral jó házasságot kötni, 15 százalék csak részben tartaná ezt jó ötletnek.

Magyar szomszéd, török átok

A megkérdezett románok 37 százaléka ellenezné, hogy roma szomszédja legyen, 32 százalék még saját településén belül sem szeretne cigányokat látni, 23 százalékuk még munkatársnak sem fogadna el közülük senkit.

A magyarokat illetően a megkérdezett románok 15 százaléka nem tűrne el magyar szomszédot, 18 százalékuk saját településén is ellenezné jelenlétüket, 14 százalékuk kollégának sem fogadna el magyart. A válaszolók 11 százaléka Románia területén sem szeretne magyart látni.

A német nemzetiségűeket viszont a megkérdezettek több mint 80 százaléka tárt karokkal fogadná mind városában, mind szomszédjaként és munkatársaként, derül ki a közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek 61 százaléka kifejezetten elítéli Franciaországot a romák kiutasítása miatt, több mint 50 százalékuk e romák visszatérésében veszélyt lát saját és családja biztonságára nézve.