Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kisebbségi kormány alakul Ausztráliában

2010.09.07. 10:06
Kisebbségi kormány alakulhat Ausztráliában Julia Gillard eddigi miniszterelnökkel az élén, miután két független képviselő úgy döntött, hogy támogatni fogja kabinetjét.

Julia Gillard Ausztrália kormányfője maradhat, miután két független képviselő bejelentette, hogy a Munkáspártot támogatja majd az új kabinet megalakításában. A két héttel ezelőtti választások rendkívül szoros eredményt hoztak, azóta folyt az alkudozás.

"Három amigó", "Királycsinálók" - így nevezte az ausztrál sajtó az elmúlt hetekben azt a három független parlamenti képviselőt, akiknek a kegyeiért két hete küzdöttek a szemben álló nagy pártok politikusai Canberrában. A három képviselő közül előbb Bob Katter közölte, hogy ő Abottot támogatja, kedden viszont Tony Windsor és Rob Oakeshott eldöntötte a versenyt, és bejelentették: ők inkább Julia Gillard mellé állnak.

Ezzel a Munkáspárt megszerezte a kormányalakításhoz szükséges minimális, 76 mandátumot a 150 fős törvényhozásban. A függetlenek döntése egyben azt is jelenti, hogy kisebbségi kormány jöhet létre, amelyre a II. világháború óta nem volt példa Ausztráliában. "A Munkáspárt készen áll a kormányzásra" - mondta a fáradtnak tűnő, ám mosolygó Gillard a bejelentés után. A politikusasszony még kedden találkozik az államfő, II. Erzsébet főkormányzójával, hogy hivatalosan is megkapja a megbízást, az új kabinet pedig már a jövő héten leteheti a hivatali esküt.

Az augusztus 21-én tartott  parlamenti választásokon rendkívül szoros eremény született a Julia Gillard kormányfő Munkáspártja, és Tony Abbott liberális-konzervatív szövetsége versenyében, a két nagy politikai tömörülés egyike sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot.