Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Milliók tüntettek Sarkozy reformja ellen

2010.09.07. 20:34
Óriási megmozdulások voltak Franciaországban Nicolas Sarkozy köztársasági elnök tervezett nyugdíjreformja miatt. A szakszervezetek milliókat hívtak az utcára, de tiltakozásul nem járt a vonatok fele és több metró sem.

A szervezők szerint 2,5 millióan, a belügyminisztérium szerint 1,12 millióan tiltakoztak Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Délelőtt több nagyvárosban voltak felvonulások, délután pedig Párizsban szólítottak sok százezer embert utcára a szakszervezetek.

A közalkalmazottak egynegyede szüntette be a munkát, a vonatok fele nem járt és a nagyvárosi metróközlekedésben is komoly fennakadások voltak.

A megmozdulást az váltotta ki, hogy a francia kormány a jelenlegi 60 évről előbb 62, majd 2018-ig 67 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, és 40,5-ről 41,5 évre azt az időt, ameddig nyugdíjjárulékot kell fizetni ahhoz hogy valaki öregkori nyugdíjat kapjon. Ezzel az előzetes számítások szerint 70 milliárd eurót fog megtakarítani.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az emberek kétharmada igazságtalannak tartja a készülő reformot, de ugyanennyien úgy gondolják, hogy a sztrájkok miatt a kormány nem változtat szándékán.

A kabinet több tagja is jelezte, hogy kisebb módosítások lehetségesek (például a fizikailag nagyon megterhelő munkát végző, vagy a munkát fiatal korukban kezdők esetében), de a nyugdíjreform alapelvei megmaradnak. Szakértők szerint bármilyen sokan vonultak is utcára kedden országszerte, nem valószínű, hogy a szakszervezetek képesek lennének egy olyan gördülő sztrájk megszervezésére, amely visszakozásra kényszerítené a kormányt.

Több európai országban - az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban - már most 65 év a nyugdíjkorhatár, és Nagy-Britanniában ezt fokozatosan fel akarják emelni 67 évre.