Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Távozik posztjáról az UFO-hívő, sakkmániás kalmük elnök

2010.09.07. 19:57 Módosítva: 2010.09.07. 20:14
Október végétől csak a Nemzetközi Sakkszövetség elnökeként betöltött tisztségére koncentrál Kirszan Illjumzsinov kalmük elnök, aki tizenhét év után távozik posztjáról. Sok támadás érte, miután áprilisban arról beszélt a tévében, hogy 1997-ben találkozott az UFO-kkal.

Az UFO-s kijelentéseivel feltűnést keltő kalmük elnök bejelentette, hogy 17 év után távozik posztjáról, miután október 24-én lejár a mandátuma.

Az 1995 óta a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöki tisztét is betöltő Kirszan Iljumzsinov mindenféle irónia nélkül jelentette ki a tévé április 26-i egyik beszélgetős műsorában, hogy 1997-ben találkozott ufonautákkal. Emiatt májusban Iljumzsinov orvosi kivizsgálását követelték felháborodott orosz parlamenti képviselők.

A buddhista Kalmükföld 48 éves vezetője azt mondta, hogy életét mostantól csak a sakknak fogja szentelni, és minden erejével azon lesz, hogy ismét elnyerje a FIDE elnök posztját. Riválisával, a volt szovjet sakkvilágbajnok Anatolij Karpovval együtt honlapot indítottak pályázatuk népszerűsítésére és ellenfelük lejáratására.

Iljumzsinov olyannyira a sakk megszállottja is, építetett Kalmükföld fővárosban egy komplexumot, amit Sakkvárosnak nevezett el.