Sorozatos hibák okozták az áprilisi olajkatasztrófát

BBC
2010.09.08. 14:47
A BP ma közzé tett vizsgálata szerint több szereplő számos hibája okozta a Deepwater Horizon fúrótorony 11 áldozatot követelő áprilisi robbanását és az ökológiai katasztrófát a Mexikói-öbölben.

Az olajtársaság szerint az USA történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófát okozó olajszivárgás nem egy, hanem számos okra vezethető vissza. A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-i, 11 ember halálát okozó felrobbanását és a 4,9 millió hordónyi olaj kiömlését a BP ma közzétett jelentése szerint több érintett fél hibáinak sorozata okozta.

A BP a közlemény szerint elfogadja a jelentésben foglalt ajánlásokat, és azoknak világszerte eleget tesz.

A jelentés szerint a balesethez, amit "összetett és egymással összefüggő mechanikai hibák, rossz döntések, tervezési elégtelenségek, hibás működtetés és együttműködési zavarok" okoztak, több cég és munkacsoport hibái vezettek.

A BP új vezetője, Bob Dudley ennek nyomán kijelentette, hogy a robbanás a BP és más felek közös felelőssége. Dudley szerint mindent elkövetnek, hogy tanuljanak az esetből és hogy ilyen tragédia soha többé ne történjen.

A társaság szerint a robbanás következményeinek kezelése eddig 8 milliárd dollárba került, és 399 millió dollárnyi kártérítést fizettek ki a szennyezésben érintett embereknek. A történteket egy amerikai kormánybizottság is vizsgálja, mely jövő januárban teszi le a jelentését Barack Obama asztalára.

A felszínre hozott kitörésgátló
A felszínre hozott kitörésgátló

A Kongresszus közös bizottsága szintén januárban végez a vizsgálatával. Mindezen túl az érintettek büntetőjogi felelősségét az USA igazságügyminisztériuma is vizsgálja.

Az már eddig is tudható volt, hogy a fúrótoronyhoz tartozó kitörésgátló szelep meghibásodott. A kútból ezért metángáz szökött a fúrótoronyhoz vezető vezetékrendszerbe és meggyulladt. A gázszivárgás oka eddig nem volt . Korábbi tanúvallomások szerint a tornyon dolgozó munkások percekkel a robbanás előtt épp a rendszer nyomásproblémáiról beszélgettek.

A BP-jelentés szerint a kutat működtető Transocean nevű cég emberei 40 percen át képtelenek voltak felismerni és tenni az ellen, hogy szénhidrogén áramlott a vezetékbe.A BP a kút cementalapozását is kritizálja – ezt a munkát a Halliburton végezte – és ismét megemlíti a  kitörésgátló meghibásodását.

A BP távozó vezetője, Tony Hayward szerint a dolog úgy írható le „egyszerűen”, hogy a záróréteg készítésekor elrontották a betonozást, emiatt az olajmezőből szénhidrogének kerültek csővezetékbe. Annak ellenére elfogadták a nyomástesztet, hogy az eredmény negatív volt, a kútellenőrzési eljárások hibásak voltak, és a tűz- és gázvédelmi rendszer nem akadályozta meg a gyulladást.