Árpád
-2 °C
4 °C

Sorozatos hibák okozták az áprilisi olajkatasztrófát

BBC
2010.09.08. 14:47
A BP ma közzé tett vizsgálata szerint több szereplő számos hibája okozta a Deepwater Horizon fúrótorony 11 áldozatot követelő áprilisi robbanását és az ökológiai katasztrófát a Mexikói-öbölben.

Az olajtársaság szerint az USA történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófát okozó olajszivárgás nem egy, hanem számos okra vezethető vissza. A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-i, 11 ember halálát okozó felrobbanását és a 4,9 millió hordónyi olaj kiömlését a BP ma közzétett jelentése szerint több érintett fél hibáinak sorozata okozta.

A BP a közlemény szerint elfogadja a jelentésben foglalt ajánlásokat, és azoknak világszerte eleget tesz.

A jelentés szerint a balesethez, amit "összetett és egymással összefüggő mechanikai hibák, rossz döntések, tervezési elégtelenségek, hibás működtetés és együttműködési zavarok" okoztak, több cég és munkacsoport hibái vezettek.

A BP új vezetője, Bob Dudley ennek nyomán kijelentette, hogy a robbanás a BP és más felek közös felelőssége. Dudley szerint mindent elkövetnek, hogy tanuljanak az esetből és hogy ilyen tragédia soha többé ne történjen.

A társaság szerint a robbanás következményeinek kezelése eddig 8 milliárd dollárba került, és 399 millió dollárnyi kártérítést fizettek ki a szennyezésben érintett embereknek. A történteket egy amerikai kormánybizottság is vizsgálja, mely jövő januárban teszi le a jelentését Barack Obama asztalára.

A felszínre hozott kitörésgátló
A felszínre hozott kitörésgátló

A Kongresszus közös bizottsága szintén januárban végez a vizsgálatával. Mindezen túl az érintettek büntetőjogi felelősségét az USA igazságügyminisztériuma is vizsgálja.

Az már eddig is tudható volt, hogy a fúrótoronyhoz tartozó kitörésgátló szelep meghibásodott. A kútból ezért metángáz szökött a fúrótoronyhoz vezető vezetékrendszerbe és meggyulladt. A gázszivárgás oka eddig nem volt . Korábbi tanúvallomások szerint a tornyon dolgozó munkások percekkel a robbanás előtt épp a rendszer nyomásproblémáiról beszélgettek.

A BP-jelentés szerint a kutat működtető Transocean nevű cég emberei 40 percen át képtelenek voltak felismerni és tenni az ellen, hogy szénhidrogén áramlott a vezetékbe.A BP a kút cementalapozását is kritizálja – ezt a munkát a Halliburton végezte – és ismét megemlíti a  kitörésgátló meghibásodását.

A BP távozó vezetője, Tony Hayward szerint a dolog úgy írható le „egyszerűen”, hogy a záróréteg készítésekor elrontották a betonozást, emiatt az olajmezőből szénhidrogének kerültek csővezetékbe. Annak ellenére elfogadták a nyomástesztet, hogy az eredmény negatív volt, a kútellenőrzési eljárások hibásak voltak, és a tűz- és gázvédelmi rendszer nem akadályozta meg a gyulladást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?