Alfréd
-3 °C
3 °C

Kommandósroham a kalózok ellen

2010.09.09. 19:24 Módosítva: 2010-09-09 20:55:39
Az amerikai haditengerészet kommandósai csütörtökön megrohamoztak és elfoglaltak egy teherhajót, amelyet kalózok kerítettek hatalmukba Szomália partjainak közelében - közölte a haditengerészet.

kalózA virradat előtt kezdett akció során egy lövés sem dördült el, és kilenc foglyot ejtettek. A művelet egy órán át tartott. Senki sem sérült meg. A német tulajdonban lévő hajó 11 tagú legénysége kiszabadult.

A Magellan Start szerdán foglalták el tengeri rablók, akik ezt követően nehéz helyzetbe kerültek, mert a legénység időben leállította a hajómotorokat, majd egy rejtekhelyre menekült. A kalózok mintegy  három órán át hiába keresték a két orosz, két lengyel és hét Fülöp-szigeteki tengerészt, majd mobiltelefonon érdeklődtek a német hajótulajdonos cégnél, hogy hol van a legénység. Azt a választ kapták, hogy vakációzni mentek. Ezután a kalózok azt kérdezték, hogyan lehet beindítani a hajómotorokat. Erre az a válasz érkezett: sehogy, mert azok üzemképtelenné váltak. A hajó legénysége húsz órán át várakozott rejtekhelyén, mire megérkeztek az amerikai kommandósok.

A Tengerészgyalogság 15. Expedíciós Egységének Tengeri Rajtaütő Erejéhez tartozó kommandósok a Dubuque nevű kétéltű járműről indították a támadást. A különleges alakulat képes a levegőből és a vízről kiindulva elfoglalni a célpontot.

Szófiában csütörtökön bejelentették, hogy a kalózok elengedték a Panega nevű, még májusban elrabolt bolgár vegyszerszállító hajót. A külügyminisztérium közölte, hogy a 15 fős legénység jól van. A szóvivő arról nem volt hajlandó beszélni, hogy fizettek-e váltságdíjat.