New Yorkban az iszlám központ építése mellett és ellen is tüntettek

2010.09.11. 22:43
Egymástól néhány saroknyira demonstráltak az Alsó-Manhattanben létesítendő iszlám központ ellenzői és támogatói is.

Több százan tüntettek New Yorkban szombaton, a szeptember 11-i terrortámadások 9. évfordulóján, a tervek szerint Ground Zero közelében felépítendő iszlám közösségi központ mellett és ellen.

Kora délután mintegy ezren gyűltek össze öt utcányira a terrortámadás helyszínétől, hogy az iszlám központ mellett tüntessenek. A megmozdulás résztvevői "elfogultnak és vaskalaposnak" minősítették a projekt ellenfeleit.

NEW YORK - SEPTEMBER 11

Több százan néhány saroknyival távolabb "USA! USA!" kiáltásokkal adnak hangot erős egyet nem értésüknek. A rendőrség egymástól "biztos távolságra" engedélyezte a rivális megmozdulásokat.

Az iszlám közösségi központot egy mérsékelt muszlim csoport kívánja felépíteni. A terv Amerika-szerte heves vitát váltott ki. A projekt támogatói szerint a muszlimoknak az alkotmányos vallásszabadságból eredően ugyanolyan joguk van imahelyet létesíteni Alsó-Manhattanben, mint bármely más vallás képviselőinek. Ezt az álláspontot képviseli Barack Obama elnök is. (New Yorkban egyébként több mint 100 mecset működik.)

Az ellenzők szerint viszont a mecset építtetői visszaélnek alkotmányos jogaikkal és semmibe veszik az áldozatok hozzátartozói és az amerikai nemzet érzékenységét. Az elmúlt hetekben közzétett közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak döntő többsége azt szeretné, ha az iszlám központot máshol építenék fel.  • Hírek
  • Bankszámla