Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Irán mégis elengedi a határsértő amerikai nőt

2010.09.12. 13:13 Módosítva: 2010.09.12. 13:13
A három amerikai vízum nélkül jutott be Iránba, kémkedéssel vádolják őket. Egyiküket betegségére hivatkozva elengedik.

Irán vasárnap bejelentette, hogy óvadék ellenében mégis szabadon engedi az amerikai Sarah Shourdot, akinek a szabadulása körüli huzavona jól mutatja azt a megosztottságot, amely a hatalomban uralkodik a közép-keleti országban többek közt az Egyesült Államokkal fenntartandó viszony ügyében.

A teheráni hatóságok a nőt egy éve tartják fogva két társával, Shane Bauerrel és Josh Fattallal együtt. A három turista 2009 júliusában vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok álláspontja szerint véletlenül.

Az iráni kormány csütörtökön jelentette be, hogy az "iszlám könyörület" jegyében elengedi a nőt. Az igazságügy azonban megtorpedózta a tervet azt állítva, hogy az ügy nincs még lezárva.

Abbász Dzsafari Dolatabadi teheráni ügyész vasárnap közölte, hogy Sarah Shourd kiszabadulhat, de csak félmillió dolláros óvadék ellenében. Hozzátette, hogy az ügyet gyakorlatilag lezárták, és mindhármójukat kémkedéssel vádolják. Shourd az óvadék kifizetése után szabadulhat - mondta, majd magyarázatképpen elmondta, hogy a nő beteg.

Édesanyja, Nora Shourd ez év augusztusában bejelentette, hogy lányánál kezdődő rákbetegséget mutattak ki, és depresszióban szenved.
Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter még 2009 végén még arról beszélt, hogy a három amerikai ügyében az iráni területre történt törvénytelen behatolás címén emelnek vádat. A rendszer keményvonalasai - mások mellett Hejdar Moszlehi, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere - azonban folyamatosan azt állították, hogy a három turista kém.

EgyeFélmilliós iráni tisztviselők ugyanakkor arról nyilatkoztak, hogy a három amerikai sorsát összekapcsolják azoknak az irániaknak a szabadulásával, akiket az amerikaiak tartanak "törvénytelenül" fogva. 
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök még ez év februárjában megerősítette, hogy tárgyalások folynak a két ország között az ügyben, amit azonban Washington hevesen cáfolt.