Mátyás
-6 °C
1 °C

Szerbek és albánok csaptak össze Koszovóban

2010.09.12. 14:05 Módosítva: 2010-09-12 15:36:37
A verekedés azután tört ki, hogy Törökország kosárlabda-válogatottja szombat este legyőzte a szerb válogatottat.

Az incidens azután tört ki, hogy Törökország kosárlabda-válogatottja szombat este Isztambulban 83-82-re legyőzte a szerb válogatottat, és így a szerbek nem jutottak be a világbajnokság döntőjébe.

Az eset rávilágít a Kosovska Mitrovicában tovább tartó feszültségre, csupán néhány nappal azután, hogy Belgrád támogatott egy kompromisszumos ENSZ-határozatot Koszovó ügyében, elfogadva az Európai Unió (EU) szorgalmazta párbeszédet Koszovóval a két közösség közti együttműködés előmozdítása érdekében.
A NATO koszovói békefenntartó ereje, a KFOR élesen elítélte a mitrovicai összecsapást. "A KFOR nem tűr el semmiféle erőszakot Koszovóban, és arra kérem Koszovó lakosságát, hogy segítsen a bajkeverők őrizetbe vételében" - mondta nyilatkozatában Erhard Bühler vezérőrnagy, a békefenntartók parancsnoka.
Százak gyűltek össze a város albán többségű déli részéből a két közösséget elválasztó Ibar folyónál, hogy ünnepeljék a törökök győzelmét a szerbek fölött. Északról szerbek is érkeztek, és a két csoport kővel kezdte dobálni egymást, mígnem a koszovói rendőrség és az EU rendőri erői (EULEX) kivonultak, hogy a folyón átívelő hídon szétválasszák őket. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget.
Koszovóban jelentős török kisebbség él, és Törökország erőteljesen támogatja Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét Szerbiától.