Géza
-11 °C
-4 °C

Szöul haragszik, de segít Phenjannak

2010.09.13. 11:19
Dél-Korea nyilvánosságra hozta hétfőn a Cshonan hadihajó március 26-i elsüllyedésének körülményeiről készített részletes jelentését, amelyben korábbi vádjához hasonlóan Észak-Koreát teszi felelőssé a tragédiáért. Szöul egyúttal bejelentette, hogy segélyt nyújt az árvíz sújtotta Északnak.

A szöuli védelmi minisztérium által kiadott háromszáz oldalas jelentés következtetései azonosak a május végén készített nemzetközi jelentés konklúzióival, nevezetesen Dél-Korea is azzal vádolja Északot, hogy egy tengeralattjárója süllyesztette el torpedóval a korvettet.

Szöulnak az is célja a részletes, műszaki magyarázatokkal teli önálló jelentésével, hogy meggyőzze a dél-koreai közvéleményt, ugyanis a szöuli egyetem felmérése szerint a dél-koreaiaknak csak 30 százaléka ad hitelt a nemzetközi jelentésnek, amelyet Dél-Korea mellett az Egyesült Államok, Svédország, Ausztrália és Nagy-Britannia készített.

"Még Dél-Koreában is vannak olyanok, akik saját érdekeik által vezérelve kételkednek a vizsgálat eredményeiben, és felelőtlenül alaptalan vádakat terjesztenek" - olvasható a hétfőn kiadott dokumentumban, amelyben a minisztérium "tájékoztatni akarja a koreaiakat és a nemzetközi közösséget az igazságról, hogy eloszlasson minden gyanút és félreértést".

Az incidens, amelyet júliusban elítélt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, végletesen kiélezte a két ország között viszonyt, amely korábban is feszült volt.

Az utóbbi napokban-hetekben azonban enyhülés látszik ezen a területen. Ennek egyik jele, hogy Dél-Korea bejelentette hétfőn: egyebek mellett 5000 tonna rizst és 10 ezer tonna cementet tartalmazó, 8,5 millió dollár értékű segélyszállítmányt küld az árvíz sújtotta Északnak. Ennek leszállítása egy hónapon belül megtörténik. A segélynyújtást a dél-koreai vöröskereszt vezetője jelentette be sajtóértekezletén.

A Cshonan tragédiája óta ez az első jelentősebb dél-koreai segítség Északnak. A világtól elzárkózó, sztálini berendezkedésű országban 80-90 ezer embert érint az árvíz.

Szöulba érkezett hétfőn Stephen Bosworth, az amerikai elnök észak-koreai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja. Egy dél-koreai külügyminiszter-helyettessel találkozva hangoztatta amiatti derűlátását, hogy hamarosan felújíthatók lesznek az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hathatalmi tárgyalások. A tárgyalások Phenjan miatt szakadtak meg tavaly: Észak-Korea kivonult a megbeszélésekről, mert bírálat érte egy rakétakísérlete miatt.