Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Döntetlen lett a Sarkozy–Reding-csörte

2010.09.15. 21:48 Módosítva: 2010.09.16. 08:42
Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa visszavonta a romák kiutasítása kapcsán alkotott II. világháborús párhuzamot, Párizs pedig köszönettel "elfogadta a bocsánatkérést".

A romák Franciaországból történő kitoloncolásának nincs semmi köze mindahhoz, ami a második világháború idején történt, jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja.

Viviane Reding kedden párhuzamot vont a romák kitoloncolása és a II. világháborús deportálások között, és jogi kötelességszegési eljárás indítását helyezte kilátásba Franciaország ellen.

A biztos sajnálja, hogy nyilatkozatának értelmezései elvonják a figyelmet a megoldandó problémáról. "Semmi esetre sem akartam párhuzamot vonni a II. világháború és a jelenlegi francia kormány cselekedetei között" - közölte.

A francia köztársasági elnöki hivatal úgy reagált, hogy "tudomásul vették" Viviane Reding igazságügyi biztos "bocsánatkérését Franciaországra vonatkozó botrányos kijelentéseiért".

Az ügyben Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is megszólalt. Berlusconi a Figaro című párizsi lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a romák kérdése nem kizárólag Franciaországgal kapcsolatos probléma, hanem az összes európai országot érinti. Ezért az Európai Tanács brüsszeli ülése elé kell bocsátani ezt a kérdést, hogy egységes európai álláspontot lehessen kialakítani, mondta.

Olaszországnak ugyancsak meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal amiatt, hogy az ott táborozó romákat nyilvántartásba vette, ujjlenyomatot vett róluk, és ugyancsak feltérképezte a nomád táborok lakóinak az etnikai és vallási hovatartozását.