József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megkezdődött a németországi ámokfutó apjának pere

2010.09.16. 12:32

Bíróság elé állították csütörtökön annak a német fiatalnak az apját, aki tavaly március 11-én a Stuttgart melletti Winnenden egyik iskolájában 15 embert agyonlőtt, majd magával is végzett. Az 51 éves üzletember, Jörg Kretschmer ellen a fegyvertartási törvény megsértése a vád, mivel az ügyészség szerint az ő felelőtlensége miatt juthatott hozzá 17 éves fia, Tim a vérengzéshez használt kilencmilliméteres Beretta pisztolyhoz.

A Kretschmer-család a tehetősebbek közé tartozik a korábban csendesnek számító délnémet kisvárosban, az apa egy húsz embert foglalkoztató csomagolóüzemet vezet, ahol a felesége is dolgozik. A családfő 15 lőfegyvert birtokol, és a Beretta kivételével mindegyiket egy jól elzárt tárolóban tartotta. Fia, akivel gyakran járt egy lövészklubba, kifejezetten jó céllövő volt.

A német média szerint a férfi attól fél, hogy betörnek hozzá, ezért az ágya mellett tartotta a Berettát, és az ügyészség szerint ez a hiba kilenc diák, három tanár, további három ember, és a fia életébe került. A bíróságnak az a feladata, hogy eldöntse: valóban összekapcsolható-e az apa hibája és fia ámokfutása. Állítólag vannak bizonyítékok arra, hogy a fiú feltörte volna a fegyvertárolót, ha nem jut hozzá a Berettához.

A 27 naposra tervezett tárgyaláson 40 tanút hallgatnak meg. Ráadásul 19 ügyvéd képviseletében 41 sértett is szerepel az ügyben felperesként, köztük az áldozatok hozzátartozói. Amennyiben a férfi bűnösnek találja a bíróság, pénzbüntetést vagy felfüggesztett börtönbüntetést kaphat.