Elérte a fúró a chilei bányászokat

2010.09.17. 19:05 Módosítva: 2010.09.18. 14:44
Az egyik fúróberendezés 630 méteres mélységig jutott pénteken a chilei San José arany- és rézbányában, ahol omlás következtében 33 bányász rekedt a mélyben augusztus elején.

Ezzel eljutottak addig a helyiségig, ahova a bányászok fel tudnak kapaszkodni, és megkezdődhetne kimentésük, de a vájat még túl szűk ahhoz, hogy a felszínre lehessen hozni őket. Kiszélesítése még hetekig – körülbelül hat hétig – eltarthat.

A T-130-as típusú munkagépet hatnapos kényszerszünet után szerdán helyezték ismét üzembe. Leállásának oka az volt, hogy eltörött az egyik fúrófeje, és azt ki kellett cserélni. Az elmúlt negyvennyolc órában viszont nagyon gyorsan haladt, 268 méterről, a célként kitűzött 630 méterig.

Kibukkan a fúrófej
Kibukkan a fúrófej

Egy másik fúró, a Strata 950, a 702 méteres mélységet célozta meg, jelenleg 320 méternél tart. Egy időre most ezt a gépet is leállították, hogy kicseréljék elkopott fúrófejeit.

A két gép azonban csak 30 centiméteres átmérőjű vájatot fúr ki. A következő szakaszban szélesítik ki a vájatokat 66-70 centiméteresre, ami már elég széles lesz ahhoz, hogy a bányászokat egyenként egy speciális kabinban ki tudják emelni a beomlott bányából. Ez a folyamat azonban lassúbb lesz az előzőnél. Ha minden jól alakul, november első napjaiban kimentik a bányászokat.  • Hírek
  • Hírek